Mladen Ćućun

Odsjek za civilnu zaštitu potpuno opremljen da reaguje

  • 25.10.2018. 13:11

Odsjek za civilnu zaštitu i poslove teritorijalne vatrogasne jedinice grada Banjaluka je potpuno opremljen i obučen da reaguje u slučaju eventualnih prirodnih katastrofa i zemljotresa, rečeno je Srni u ovom odsjeku.

Šef Odsjeka Mladen Ćućun je, povodom skorašnjeg navršavanja 49 godina od razornog zemljotresa u Banjaluci, istakao da je tim za spašavanje iz ruševina, koji broji 72 ljudi, sastavljen od članova pojedinih privrednih društava i ljudi iz Gorske službe spašavanja. 

"Nabavili smo dvije radne mašine, a nedavno i jedno terensko vozilo koje upravo može da pomogne u takvim kritičnim situacijama", rekao je Ćućun. 

On je naglasio da je na osnovu zaključaka lokalnog Štaba za vanredne situacije izvršeno ažuriranje materijalno-tehničkih sredstava koje imaju sva privredna društva na području Banjaluke. 

"Ta društva su odlukom gradonačelnika proglašena značajnim za zaštitu i spašavanje. Tako u Banjaluci trenutno možemo da računamo na oko 400 motornih vozila različite namjene, 164 radne mašine i 475 ostalih materijalno tehničkih sredstava u slučajevima zemljotresa i drugih kritičnih situacija", precizirao je Ćućun. 

Razorni zemljotres jačine osam stepeni po Merkalijevoj ili šest stepeni po Rihterovoj skali pogodio je Banjaluku 27. oktobra 1969. godine kada je poginulo 15 ljudi, a više od hiljadu njih lakše i teže povrijeđeno. 

Sve je počelo neuobičajeno jakim "prethodnim udarom" u noći 26. oktobra u 2.55 časova, a sutradan u 9.11 časova uslijedio je najsnažniji zemljotres u istoriji Banjaluke. 

Grad je ostao devastiran, a materijalna šteta bila je ogromna, jer je potpuno uništeno 86.000 stanova, velika oštećenja su nanesena školskim objektima, kulturnim, zdravstvenim, društvenim i objektima javne uprave administracije. 

Privreda je pretrpjela znatne gubitke, jer su sva preduzeća u narednom periodu nakon zemljotresa radila značajno smanjenim kapacitetima, a neka su potuno prestala sa proizvodnjom. 

U znak sjećanja na taj događaj, na Trgu Krajine u Banjaluci postavljen je spomenik "krivi sat", sa kazaljkama koje pokazuju 9.11 časova.

Тагови: