Igor Radojičić

Od petka zatvoreni Banj brdo, Park Mladen Stojanović, teretane u prirodi i obala uz Vrbas

  • 01.04.2020. 15:10

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da je u ovom gradu 157 zaraženih lica virusom korona i potvrdio da je, s obzirom na to da su dva lica preminula i porastao broj oboljelih, odlučeno da sve restriktivne mjere ostaju na snazi do 5. aprila.

"To znači da neće biti dozvoljen rad subjektima kojima je narednom Republičkog štaba za vanredne situacije omogućeno", rekao je Radojičić u obraćanju nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je istakao da će od petka, 3. aprila, biti zatvoreni izletište Banj brdo, Park Mladen Stojanović, teretane u prirodi i obala uz Vrbas kod Zelenog mosta.

Prema njegovim riječima, neće biti dozvoljen rad trgovinama elektromaterijala, vodo-materijala, sanitarija, keramike i tehničke robe, a jedini subjekat koji radi po novim uputstvima je gradska tržnica.

On je naveo da će u petak, 3. aprila, zbog najave da bi trebalo da budu isplaćene penzije, biti ograničeno kretanje od 7.00 do 11.00 časova za sva lica, osim starijih od 65 godina.

"U periodu trajanja krize, juče je bio najteži dan, jer su dva lica umrla. Iako broj oboljelih od virusa korona nije bitno promijenjen, podaci koji govore o preminulim, zatim veliki broj onih koji imaju težu kliničku sliku ne daju nam razlog da preduzimamo bilo kakve mjere liberalizacije, odnosno da odstupamo od do sada donesenih mjera", dodao je Radojičić.

On je ocijenio da se uglavnom poštuju propisane mjere, koje su produžene do 13. aprila.

"U gradskom karantinu nalaze se četiri lica koja su prekršila pravila kućne izolacije. U komunikaciji smo s republičkim organima jer je riječ o vozačima u međunarodnom transportu gdje je potrebno da se neke stvari drugačije urede i vjerujem da ćemo to i uspjeti", kaže Radojičić.

On je napomenuo da je naređena i dodatna dezinfekcija, anketiranje i higijensko-epidemiološka analiza nekoliko subjekata, među kojima su "Pošte", Fabrika obuće "Bema" i nekoliko fondova i preduzeća iz komunalnih djelatnosti jer je su evidentirana lica koja su pozitivna na virus korona.

"Zatražićemo od Republičkog štaba za vanredne situacije da riješi probleme u odvijanju drumskog saobraćaja. U Banjaluci je potpuno obustavljen gradski prevoz, ali i dalje imamo saobraćaj ne relaciji Čelinac-Banjaluka, Laktaši-Banjaluka, što je nelogično. Nelogično je da se neko iz Laktaša vozi autobusom, a lica iz Bočca to ne mogu", rekao je Radojičić.

On je još jednom pozvao građane da poštuju mjere koje su donesene s ciljem zaštite zdravlje stanovništva. 

Тагови: