Banjaluka

Obuka za zaposlene u stanicama za tehnički pregled vozila

  • 29.05.2020. 18:51

Propisi iz oblasti tehničkih pregleda vozila, ispitivanje vozila, način obavljanja tehničkih pregleda - sve ovo je predmet obuke 70 zaposlenih u stanicama za tehnički pregled vozila. Obuku je u Banjaluci organizovao Centar za automobilsko inžinjerstsvo, nosilac konzorcijuma koji od ovog mjeseca obavlja poslove stručne instsitucije za tehničke preglede vozila u Republici Srpskoj. Podići ćemo kvalitet našeg rada, zahvaljujući ovoj obuci - smatra Goran Zrnić, jedan od polaznika.

"Kvalitetan program obuke, iskusni predavači, u odličnom ambijentu - sve pohvale. Partnerski je odnos stručne institucije sa stanicama, što je jako bitno. Otvoreni su za naše prijedloge za unaprijeđenje sistema - što je jako bitno", kaže Goran Zrnić, stanica "Agram d.d.".

Zaposleni na stanicama za tehnički pregled svake dvije godine idu na provjeru stručnosti - nakon čega dobijaju sertifikat da mogu da se bave tim poslom.

"Kandidati će praktičnu nastavu izvoditi na stanicama za tehnički pregled vozila. Obavljaće se način sprovođenja tehničkog pregleda za svaku kategoriju vozila posebno, što mislim da će doprinijeti mnogo uspješnijem znanju samih voditelja i kontrolora tehničke ispravnosti vozila", kaže Bojana Pašalić, direktor Centra za automobilsko inžinjerstvo DOO.

Uslovi i kontrola rada ovih stanica su znatno poboljšani početkom mjeseca maja ove godine - kada je instaliran novi softver, koji su kreirali domaći stručnjaci iz kompanije Prointer. Iz ovog IT preduzeća najavljuju još novina.

"Imamo softver koji će se nadograditi dodatno uvezivanjem sistema nadzornih kamera, zatim će se dodatno uvezati sistemi mjerenja, neke smart-kartice i svašta nešto što imamo u planu za neki budući period", kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer kompanije "Prointer ITSS".

Iz Centra za automobilsko inžinjerstvo upozoravaju da će jedan dio stanica za tehničke preglede morati da obnovi svoju opremu, koja je na pojedinim stanicama stara i po nekoliko decenija. U Republici Srpskoj trenutno postoji 239 stanica za tehnički pregled, kroz koje svake godine prođe oko 400 hiljada vozila.

Тагови: