Centar okupiran bijelim mantilima

Obilježen međunarodni Dan zdravlja

19:23, 07.04.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Centar Banja Luke okupirali su bijeli mantili. Sve s ciljem da skrenu pažnju prolaznicima da povedu brigu o svom zdravlju. Ljekari, medicinske sestre studenti, srednjoškolci bili su na usluzi sugrađanima - mjerili su pritisak i šećer u krvi, dijelili voće i savjete.

“Tako da prošetajte, malo pazite na ishranu, izbaciti duvan, izbaiti alkohol. To su neki osnovni savjeti. Stres ne možemo toliko kontrolisati, ali ga možemo umanjiti“, kaže Sonja Marković, profesor stručnih predmeta u Medicinskoj školi Banjaluka.

Hrana je, takođe jedan od način, čijom pažljivijom selekcijom možemo da utičemo na zdravlje, poručili su iz Ujedninjene Srpske. U Republici Srpskoj proizvodi se obilje zdrave hrane, samo je trebmo više jesti. U to ime sugrađanma su djelili  jabuke domaćih proizvođača.

“Imamo mnogo bolesti koje napadaju odjednom, nikada se ne radi samo o jednoj bolesti. Znači brojni komorbiditeti, zagađena sredina, nezdrave navike, nezdrav život utiču na radikalizaciju bolesti. Čuvaćemo zdravlje tako što ćemo se hraniti bolje i zdravije.Isključivo domaćim i zdravim proizvodima kao što su i naš i djedovi“, kaže predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić.

Prevencija i redovne  kontrole osnovnih zdravstvenih parametara kod svakog čovjeka, glavni su preduslovi   kako bi bolesti bile otkrivene na vrijeme, a time  stvorene veće šanse za izlječenje.