Obilježavanje 78 godina od stradanja učenika u Šargovcu

  • 07.02.2020. 12:20

U Šargovcu danas je počelo obilježavanje 78 godina od stradanja 52 učenika Osnovne škole "Đura Јakšić" koje su zvjerski ubile ustaše tokom Drugog svjetskog rata.

Obilježavanju 78 godina od stradanja 52 učenika Osnovne škole "Đura Јakšić" prisustvuju delegacija Narodne skupštine, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Među prisutnim su i rukovodstvo Osnovne škole "Đura Јakšić", direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović, predstavnici ministarstava u Vladi Srpske, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, te brojni građani, nastavnici i učenici.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić zasadiće danas mlado stablo u budućem spomen-parku u krugu Osnovne škole "Đura Јakšić" u Šargovcu, u znak sjećanja na stradanje 52 učenika ove obrazovne ustanove koje su zvjerski ubile ustaše tokom Drugog svjetskog rata. U ovom parku biće 52 stabla ginko bilobe.

Za 52 nevino stradala učenika, koje su u Šargovcu ustaše zvjerski ubile u Drugom svjetskom ratu, ispred spomenika u dvorištu škole "Đura Јakšić" biće služen parastos, a održaće se i istorijsko-poetski čas.

Ustaše su 7. februara 1942. godine, u pokolju u banjalučkim naseljima Motike, Šargovac, Drakulić i u rudniku Rakovac, na najmonstruozniji način ubile 2.300 Srba, među kojima i 551 dijete.

Među ubijenima, bez ispaljenog metka, bila su 52 učenika šargovačke Osnovne škole.

Тагови: