Odluke Gradskog štaba za vanredne situacije

Nove mjere u Banjaluci, "Bema" prestaje sa radom

  • 01.04.2020. 18:46

Restriktivne mjere ostaju na snazi do 5. aprila, odlučio je Gradski štab za vanredne situacije. U Banjaluci je 157 zaraženih virusom korona, s obzirom na dva preminula lica i rast broja oboljelih, odlučili smo se za ovakve mjere kaže gradonačelnik. 

"Što znači da u gradu neće biti dozvoljen rad onim subjektima kojima je naredbom republičkog štaba omogućeno a tu se radi o čitavom setu djelatnosti trgovina elektromateriajlom, vodomaterijalom, sanitarijama i keramikom. cijenimo da se nisustekli uslovi u gradu Banjaluci koja je najviše pogođena ovom epidemijom i da do ponedjeljka ovi subjekti ne mogu da rade", kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Odluka štab je i da od petka budu zatvoreni izletište Banj brdo, Park Mladen Stojanović, teretane u prirodi i obala uz Vrbas kod Zelenog mosta. Banjalučani su se , uprkos mjerama i preporukama, okupljali upravo na ovim lokacijama. 

"Cilj ovih mjera je da se za vikend za kada je najavljeno lijepo i proljetno vrijeme i doslovnm zabranom onemogući javno okupljanje na ovim mjestima jer dosadašnje mjere upozoravanja nisu shvaćene ozbiljno. Osnovni cilj svih ovih mjera koje pokrećemo jeste da se onemogući prenošenje sa jednog na drugo lice, da se onemogući kontakt i d se spriječi širenje zaraze", kaže Radojičić. 

Zbog jučerašnjih gužvi pred marketima i bankama, od 7 do 10 kada je bio dozvoljen izlazak starijim od 65 godina, odluka gradskog štaba je i da u petak od 7 do 11, ograniči kretanje za sve sve ostale. 

"Kako bi se ovim starijim osobama da obave te svoje poslove zbog kojih su i dobili pravo kretanja i drugo opet spriječimo mogućnost kontakta i prenošenja. dakle, petak od 7 do 11 u gradu vrijedi opšta zabrana kretanja  osim za osobe koje su vezane poslom, imaju neophodne zdravstvnene potrebe, za osobe starije od 65 godina i lica koja ih odvoze i dovoze, odnosno u funkciji su pomoći penzionerima", kaže Radojičić.

Fabrika obuće "Bema" zaustavila je proizvodnju na preporuku Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka, nakon što je utvrđeno da su dvije radnice zaražene virusom korona, potvrdio je za ATV direktor ove fabrike Marinko Umičević. Sinoć su od Štaba dobili informaciju da su dvije radnice iz Laktaša, koje su već 12 dana na bolovanju i nisu bile u kontaktu sa drugim radnicima "Beme", pozitivne na virus korona. 

"Na preporuku kriznog štaba Banja Luke mi smo odlučili da ne radimo ova dva, tri  dana da ne radimo. Inače smo već bili planirali da ne radimo od 6. do 20.aprila. Jeste da je prvi dan Uskrsa, ali mi smo odlučili da krenemo raditi 21.aprila. Tako da ćemo jednostavno ispoštovati te mjere. Jutro je tu bila gospođa Jandrić iz epidemiološke službe, oduševljena je mjerama koje smo mi preduzeli, šta smo uradili. Stvarno smo se potrudili  da maksimalno, podvlačim, maksimalo zaštitimo naše radnike. Sve smo živo uveli., što se to desilo meni je žao. Mi ćemo pomoći tim našim dvjema radnicama", kaže direktor fabrke obuće "Bema", Marinko Umičević.

Štab za vanredne sitaucije je naredio i dodatnu dezinfekcije, anketiranje i higijensko-epidemiološku analizu nekoliko subjekata, među kojima su "Pošte", Fabrika obuće "Bema" i nekoliko fondova i preduzeća iz komunalnih djelatnosti jer je su evidentirana lica koja su pozitivna na virus korona. Od  Republičkog štaba za vanredne situacije tražiće da riješi probleme u odvijanju drumskog saobraćaja. U Banjaluci je potpuno obustavljen gradski prevoz, ali i dalje imamo saobraćaj ne relaciji Čelinac-Banjaluka, Laktaši-Banjaluka, što je nelogično, kaže gradoančelnik Radojičić. 

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм