Saradnja Grada i UNDP-a

Novac obezbijeđen, traži se izvođač uređenja korita Vrbasa

12:25, 17.06.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Naredne sedmice biće raspisan tender za radove na uređenju korita rijeke Vrbas, na potezu od Trna prema ušću rječice Dragočajka, u okviru velikog projekta zaštite od poplava i tzv. visokih voda.

Najveći dio sredstva, odnosno oko 660 hiljada KM, obezbjedio je Razvojni program UN-a (UNDP), dok će Grad Banjaluka u ovom projektu učestvovati sa 270 hiljada KM.

"Ovim će početi realizacija strateškog dokumenta pod nazivom 'Uređenje vodnog režima i korita rijeke Vrbas kroz urbano područje grada Banjaluke', a koji je takođe finansirao UNDP. Za realizaciju cjelokupnog projekta uređenja korita Vrbasa od Trna do Rebrovačkog mosta u dužini od oko 20 kilometara potrebno je oko 48 miliona KM. Ovom prvom fazom počeli bi radovi na njegovoj realizaciji na terenu", navode u Odjeljenju za komunalne poslove.

Kako je planirano, radovi će se izvoditi od mosta u Trnu te uzvodno prema ušću Dragočajke, gdje se procjenjuje da će se urediti 300 metara korita i izgraditi 600 metara obaloutvrde. Prema riječima stručnjaka, uređenjem vodnog režima i korita Vrbasa smanjiće se rizik od poplava u ovom dijelu gradskog područja.

S tim ciljem, gradske vlasti su konkurisale za ova sredstva prema UNDP-u, koji će raspisati tender i izabrati izvođača radova.