Dom zdravlja

Nova organizacija rada u određenim službama

  • 11.05.2020. 13:32

Banjalučki Dom zdravlja, u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije, prilagođava svoj rad u narednom periodu sa 50 odsto kapaciteta, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

"Svi dalji koraci biće usaglašeni sa kolegama iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske", navodedeno je u saopštenju.

U protekla dva mjeseca službe Doma zdravlja su zbrinjavale akutna i urgentna stanja, brinule o mentalnom zdravlju građana, obavljale savjetovalište i vakcinaciju za djecu, a od danas su pacijentima dostupne i usluge Odjeljenja za hematološku i biohemijsku dijagnostiku, Specijalističke ambulante iz ginekologije i Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu.

Iz Doma zdravlja navode da je za potrebe pacijenta otvorena laboratorija u Ulici vladike Platona, te da je njeno radno vrijeme od 7.00 do 14.00 časova, radnim danima.

Od danas su su dostupne i usluge Specijalističke ambulante iz ginekologije, te će, osim redovnog pregleda trudnica, započeti pozivanje i pregledi pacijentkinja sa drugom neodložnom simptomatologijom.

"Pacijentkinje koje su redovno naručene na preglede kod određenog ginekologa dolaziće na pregled u smjenu i u terminu kada su naručene, a one koje nisu mogle doći na pregled zbog trenutne epidemiološke situacije će nakon naručivanja putem telefona biti pregledane kod ginekologa koji u tom periodu imaju slobodne termine za pregled", navode iz Doma zdravlja Banjaluka.

Radno vrijeme specijalističkih ambulanti iz ginekologije biće od 7.00 do 19.00 časova, svakim radnim danom.

Iz Doma zdravlja Banjaluka navode da će, osim stomatološke ambulante u Osnovnoj školi /OŠ/ "Ivo Andrić", stomatološke usluge najmlađim pacijentima pružati i ambulante u OŠ "Branko Radičević" i OŠ "Sveti Sava".

Osim djece koja su do sada koristila stomatološke usluge u OŠ "Ivo Andrić", u ovoj školi usluge mogu dobiti i djeca iz OŠ "Georgi Stojkov Rakovski", OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", OŠ "Borisav Stanković" i OŠ "Desanka Maksimović".

"Broj telefona za naručivanje na stomatološke preglede je 066/583-653, a radno vrijeme ambulate je od 7.00 do 19.00 časova", navedeno je u saopštenju.

U OŠ "Branko Radičević", osim djece koja su do sada koristila stomatološke usluge, ove usluge mogu dobiti i djeca koja pripadaju stomatološkim ambulantama u OŠ "Vuk Karadžić" i OŠ "Branko Ćopić", broj telefona za naručivanje je 066/583-652, a radno vrijeme ambulante od 7.30 do 14.00 časova.

Djeca registrovana u stomatološkoj ambulanti OŠ "Sveti Sava" na preglede se naručuju putem broja telefona 066/583-655, a radno vrijeme ambulante je od 7.30 do 14.00 časova, svakim radnim danom.

"Potrebno je da se svi pacijenti kojima je potreban pregled stomatologa naručuju putem brojeva telefona koji su istaknuti na tim ambulantama, kao i na veb sajtu naše ustanove", ističu iz Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove navode da će se na lokalitetu Poliklinike vršiti trijaža pacijenata na samom ulazu u objekat, te da će nakon toga pacijenti biti upućivani na pregled u stomatološke ordinacije, u zavisnosti od stepena hitnosti pregleda.

"Pacijenti za pregled treba da se naručuju za njega, čime ćemo osigurati manje zadržavanje u čekaonicama, a time i manje gužve. Brojevi telefona za naručivanje pacijenata na preglede u stomatološkim ambulantama su 051/247-362, 051/247-342, 051/247-341, 051/247-334 i 065/697-537", navode iz Doma zdravlja.

Pregledi i pružanje usluga pacijentima u specijalističkim ambulantama za ortodonciju biće vršeni tako da će medicinsko osoblje pozivati i naručivati pacijente i zakazivati im termine za usluge.

U saopštenju je navedeno da će specijalističke pedijatrijske ambulante raditi u ustaljenom režimu rada, odnosno u dvije smjene, svakim radnim danom.

I Savjetovalište za djecu radi na uobičajen način tako što roditelji naručuju djecu na sistematske preglede, kao i na redovne vakcinacije.

U Centru za vakcinacije sačinjeni su spiskovi djece koja, zbog novonastale epidemiološke situacije, nisu uspjela da dobiju vakcine, te će od danas biti pozivana.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da će u narednih nekoliko dana napraviti plan pozivanja djece za sistematske preglede za upis u školu, sa kojim bi započeli u ponedjeljak, 18. maja.

"Ispred svakog objekta naše ustanove, medicinsko osoblje će pacijentima kojima je potrebna usluga uzimati epidemiološke anamneze - mjeriti tjelesnu temperaturu, a obavezno je da pacijenti nose zaštitnu opremu /zaštitne maske i rukavice/, a sve u svrhu sprečavanja širenja virusa korone", poručili su iz banjalučkog Doma zdravlja.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок