"E-čekaonica"

Nova aplikacija: Sa par klikova do porodičnog ljekara u Banjaluci

20:04, 25.02.2020.
Izvor: ATV
Banjalučani će uskoro imati priliku da se naruče kod svog porodičnog ljekara uz pomoć samo par klikova na mobilnom telefonu.

Projekat "Pametni grad" je u saradnji sa Domom zdravlja Banjaluka iznjedrio aplikaciju "E-čekaonica" koja bi trebalo da profunkcioniše za par mjeseci.

"Pacijenti će se moći putem "E-čekaonice", odnosno aplikacije, naručiti na pregled kod svog porodičnog doktora, da li putem mobilnog telefona ili internet stranice Doma zdravlja BL. Na taj način bi građani lakše mogli stupiti u kontakt sa svojim porodičnim doktorom, odnosno timom porodične medicine, ne bi morali često zvati na telefon ili dolaziti u ambulantu, a sestre bi mogle da se rasterete ovog dijela posla oko telefonskog naručivanja pacijenata", rekla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja.

"E-čekaonica" je samo jedna u nizu planiralih elektronskih platformi projekta "Pametni grad". Gradonačelnik Banjaluke kaže da će taj strateški projekat građanima približiti usluge i informacije.

"Ova usluga je vezana za porodičnog ljekara, vezana je za primarnu zdravstvenu zaštitu, treba da približi porodičnog ljekara i primarnu zdravstvenu zaštitu samom pacijentu, da ima direktan kontakt ko može", istakao je Igor radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Hitni slučajevi, kao i dosada, neće morati da se naručuju za pregled i u porodičnu ambulanti će moći odmah. Iz Doma zdravlja kažu da i dalje ostaje stari sistem naručivanja.

"Ostaje i stari način naručivanja za sve pacijente, građane koji nisu u prilici da koriste aplikaciju "E-čekaonice", ostaće i dalje stari način naručivanja putem fiksnog telefona kod tima porodične medicine ili dolaskom u ambulantu", naglasila je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja.

"E-čekaonica" je trenutno u testnoj fazi kako bi se provjerilo da li eventualno ima nekih nedostataka. Očekuje se da će primjena ove novine u radu Doma zdravlja biti aktivirana najkasnije do kraja aprila.