Banjaluka

Niže komunalne takse za veliki broj organizacija

  • 28.03.2019. 13:57

Nova odluka o komunalnim taksama staviće u znatno povoljniji položaj veliki broj organizacija civilnog društva, ali i veliki broj banjalučkih preduzeća, saopšteno je iz banjalučkog Odjeljenja za privredu.

Prema prijedlogu odluke, koja će se naći na narednoj sjednici gradskog parlamenta 10. aprila, drastično je smanjen iznos komunalne takse za veliki broj organizacija civilnog sektora, te uvedene olakšice za brojna preduzeća. 

Načelnik ovog odjeljenja Radenko Komljenović u obrazloženju ističe da su se odlučili za ove promjene nakon što je uočen problem visoke komunalne takse za neprofitna i humanitarna udruženja, kao i udruženja koja pružaju socijalne usluge. 

"Prema novoj odluci, udruženja koja okupljaju lica sa invaliditetom, udruženja koja u partnerstvu sa gradom i uz podršku Centra za socijalni rad pružaju socijalne usluge svojim korisnicima i neprofitna udruženja humanitarnog karaktera plaćaće komunalnu taksu 40 KM, umjesto dosadašnjih 360 KM", istakao je Komljenović. 

Prema odluci, sve ostale organizacije civilnog sektora, odnosno nevladine organizacije, udruženja građana i fondacije ubuduće će za godišnju komunalnu taksu izdvajati 150 KM, umjesto dosadašnjih 360 KM. 

Olakšice su, između ostalog, uvedene i za samostalne auto-prevoznike kojima je taksa sa 360 KM smanjena na 260 KM, kao i fotografske radnje i auto-škole koje će za ovu taksu ubuduće plaćati 150 KM. 

Istom odlukom, taksu od 60 KM plaćaće preduzetnici koji obavljaju poljoprivrednu proizvodnju i kulturno-umjetnička društva koji su do sada komunalnu taksu plaćali 360 KM. 

Ovom odlukom se istovremeno ukida plaćanje komunalne takse za privrednike koji na sopstvenim vozilima reklamiraju svoje proizvode. 

"Time je prihvaćen zahtjev Savjeta za privredu da se takse oslobode privredna društva i samostalni preduzetnici koji vrše reklamiranje na svojim vozilima putem reklamnih folija i natpisa, i to isključivo ako je reklamiranje u vezi sa sopstvenim djelatnostima", naveo je Komljenović.  

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина