Gradska uprava

Na jesen veliki projekat gradnje novih vodovoda

  • 12.08.2019. 15:23

Izgradnja niza vodovoda na seoskom i prigradskom području, vrijedna oko osam miliona KM, započeće na jesen ove godine, u okviru velikog plana čiji je cilj da se u naredne tri godine voda dovede do 95 odsto domaćinstava na urbanom i ruralnom području.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, u toku je izbor izvođača ovih radova, koji će biti finansirani kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Najveći dio novca biće utrošen za veliki vodovodni sistem "Crno vrelo", koje u konačnici treba da dovede vodu za 20.000 potrošača sa rubnih dijelova Banje Luke i Prijedora.

Konkretno, u planu je gradnja podsistema "Zvijezda", na pravcu prema Gornjoj Piskavici i Radosavskoj, kao i podsistema "Bronzani majdan".

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove – oko 20 kilometara krakova biće izgrađeno na pravcu prema Gornjoj Piskvici, što će obezbijediti vodu za veliki broj potrošača podsistema "Zvijezda", ali isto tako i poboljšati vodosnabdijevanje lokalnih vodovodnih sistema integrisanjem ovih sistema u "Crno vrelo".

Kada je riječ o pravcu prema Radosavskoj, gradiće se primarni cjevovod od rezervoara Đurića glavica do Radosavske u dužini od devet kilometara, kao i dio mreže u tom naselju kako bi se obezbijedilo redovno vodosnabdijevanje preostalog dijela domaćinstava iz tog naselja.

U Bronzanom majdanu, prema podacima resornog odjeljenja, gradiće se rezervoar zapremine hiljadu kubika na tzv. "Pilipovom brdu".

Istovremeno, biće nastavljena i izgradnja vodovodnog sistema za više dijelove naselja Česma, gdje je nedavno izgrađen veliki rezervoar četvrte visinske zone na najvišoj koti na Krčmaricama sa dvije komore kapaciteta po 250 kubnih metara, što je jedna od najvažnijih pretpostavki za veliki vodovodni sistem Česme tri i četiri.

Upravo za nastavak radova na ovom vodovodnom sistemu, biće iskorišten dio sredstava iz ovog aranžmana sa EBRD-om. Gradiće se rezervoar na Česmi tri, pumpne stanice za četvrtu visinsku zonu koja bi vodu potiskivala u planirani rezervoar četvrte visinske zone, te potisni i dovodni cjevovodi.

Prema planu, distributivnu mrežu treće visinske zone Česma čini više krakova ukupne dužine 4,4 kilometra a četvrte visinske zone krakovi dužine skoro 13 kilometara. Vodovodna mreža četvrte visinske zone projektovana je do ulaza u kasarnu koja se nalazi na ovom području.

U Česmi je planiran i završetak radova na sekundarnoj mreži druge visinske zone, kod Fudbalskog stadiona "Rekreativo".

Pored toga, na jesen bi trebalo da počne i gradnja vodovoda u Zelenom viru, koji bi omogućio da se stambeni objekti druge visinske zone priključe na postojeći gradski vodovod.

Bolje vodosnabdijevanje mogu očekivati i stanovnici Kajmakčalanske i Šumadijske ulice u Lazarevu, gdje je planirana izgradnja odnosno proširenje postojeće javne vodovodne mreže.

Uz ove projekte iz vodosnabdijevanja, predviđena je i izgradnja kolektora u Karađorđevoj ulici i kraka oborinske kanalizacije u ul. Đorđa Jovetića. Kako su precizirali iz odjeljenja, predviđeno je razdvajanje fekalnog i oborinskog kolektora na Laušu čime će se riješiti problem plavljenja u tim ulicama.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник