Dževad Galijašević

Na čelo banjalučkog Mešihata stiže čovjek koji je dočeko mudžahedine

  • 11.01.2019. 11:24

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević rekao je Srni da je u Republici Srpskoj potpuno neprimijećeno protekao dolazak Nusreta Avdibegovića na čelo banjalučkog Mešihata, budući da je riječ o čovjeku koji je tokom rata u BiH dočekao prvog mudžahedina - Mahmuda Abu Abdula Aziza el Muntesiba, poznatijeg kao Barbarosa.

"U potpunoj tišini i nezapaženo prije deset dana protekao je dolazak prvog mudžahedina među hodžama Nusreta Avdibegovića na čelo banjalučkog Mešihata umjesto Osmana Kozlića", rekao je Galijašević. 

Galijašević tvrdi da je Avdibegović tokom rata u BiH dočekao prvog komandanta mudžahedina Abdel Aziza Barbarosu, te bio njegov vjerni pratilac i prevodilac. 

Šejh, što je titula duhovnog vođe u islamu, Abu Abdul Aziz iz Saudijske Arabije osnivač je odreda "El mudžahedin" iz sastava Trećeg korpusa takozvane Armije BiH. 

Za zločine nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine za koje su odgovorni pripadnici odreda "El mudžahedin" trenutno se pred Sudom BiH sudi komandantu Trećeg korupsa takozvane Armije BiH generalu Sakibu Mahmuljinu. 

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 zarobljena srpska civila i vojnika. 

Šejh Abu Abdul Aziz uhapšen je u Saudijskoj Arabiji zbog ubistva 19 američkih vojnika u terorističkom napadu na vojnu bazu u Dahranu juna 1996. godine. 

Po izlasku iz zatvora, navodno, Barbarosa je utočište pronašao u Avganistanu, da bi se poslije toga vratio u Saudijsku Arabiju, gdje je ponovo uhapšen.