Četvrto takmičenje

Možete li složiti Rubikovu kocku? Neki to odrade za nekoliko minuta

  • 25.05.2019. 19:50

Mnogi se dobro namuče dok slože Rubikovu kocku ali je to za Jakova, Vukašina i Amara nekoliko minuta posla. Oni su učesnici četvrtog takmičenja u slaganju Rubikove kocke koje se danas i sutra održava u Banjaluci. 

Piramida, skjub, megamiks, dva puta dva i tri puta tri, samo su neke od discpilina u kojima su odmjerili snage. U slaganju je kažu, najvažnija tehnika. 

"U tri discpiline sam se takmičio sjum, piramidi i dva puta dva. Izlazio sam pet puta i najboljni mi je rezultat mi je 13. Pa bavim se godinu i po. Nauičio sam preko interneta sam gledao", kaže Vukašin Dobrijević.

"U koliko kategorija it učestvuješ?- U sedam. - A to su? - Piramida,megamiks, tri puta tri, dva puta dva, jednom rukom, skjub, i neznam više", kaže Amar Alihodžić. 

"Pa neke dvije godine. Naučio sam tako što sam kupio kod kineza rubikovu kocku i na internetu naučio kako da je sklopim", kaže Jakov Ljubičić. 

Snage su odmjerili i mladi i stari, a zainteresovanih je najviše do sada - učestvuje 55 takmičara iz devet zemalja. Znanje i vještinu i ovaj put su podržali u kompaniji Prointer koja je generalni sponzor takmičenja. Pobjednik nije samo onaj koji najbrže sklopi rubikovu kocku. 

"Imamo jednog takmičara koji sjedi za mjeračem vremena, za tajemrom. A drugi koji tu sjedi gleda da li je  on uraditi sve kako treba. Da li će sve ići po pravilima, zapisuje njegovo vrijeme i onda obojica provjere da li je sve tačno i potpisuju se", kaže Marko Vukadinović, član Saveza misaonih igara Republike Srpske.

"Ovdje imamo znanje, imamo pomalo i nostalgiju starih jer neki od njih su i prije 40 godin slagali rubikovu kocku. Imamo značajan iteres mladih. I na kraju imamo izražen interes i entuzijazam organizatora. Nekako je logično kada sve te vrijednsoti spoijite da je Prointer dio te priče. Jer inovacije, nauka, znanje, sve su to stvari koje su od početka postale nap prioritet", kaže marketing menadžer kompanije "Prointer ITSS", Vlatko Vukotić.

Konačni rezultati takmičenja biće objavljeni u utorak na sajtu Svjetske asocijacije za Rubikovu kocku.