Raspisan tender za izradu idejnog rješenja

Most u Docu skratice put do centra grada

  • 11.07.2019. 07:57

Idejno rješenje za izgled novog mosta u Docu trebalo bi da bude gotovo do kraja septembra, a pored toga što će izgledom postati novi simbol grada, ovaj most će znatno izmijeniti sliku saobraćajne infrastrukture u gradu.

Gradska uprava juče je raspisala međunarodni tender za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja mosta u naselju Dolac, a očekuju da će se na ovaj poziv javiti veliki broj domaćih i inostranih arhitekata zbog atraktivnosti samog projekta.

Samo premošćavanje rijeke Vrbas neće biti najteži zadatak neimara koji će raditi na projektu, jer će zbog uređenja pristupnih terena i stvaranja nove saobraćajne žile kucavice znatno biti izmijenjena infrastruktura Doca, Obilićeva i Starčevice.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić kaže da je plan da novi most ima četiri kolovozne trake, biciklističku stazu i trotoar za pješake.

" Novi most će iziskivati proširenje Mačvanske ulice da bi sa četiri trake izašla na Bulevar Stepe Stepanovića, a dalje se nastavlja kraj Đačkog doma dalje do istočnog tranzita. S druge strane, u Docu je potrebno znatno proširiti ulicu Gorana Radulovića Bimbe, gdje je planirano da most ide preko Vrbasa i tek ćemo onda imati jednu funkcionalnu cjelinu " rekao je Sandić i dodao da je projekat kompleksan upravo zbog toga što će mnoge ulice morati biti proširene.

On je istakao da će, kada novi most bude završen, mještani Obilićeva i Starčevice do centra grada stizati za tri do četiri minuta.

"To će značiti potpuno rasterećenje obližnjih mostova, a naročito Gradskog mosta. U perspektivi možemo razmišljati da li će se on pretvoriti u pješački most ",naglasio je Sandić.

Kada je riječ o roku i vrijednosti izgradnje, načelnik Sandić je rekao da je o tome još rano pričati i da treba sačekati da bude završen konkurs za izradu idejnog rješenja.

Namjera gradske administracije je da most uz funkcionalnu vrijednost u povezivanju dvije obale Vrbasa, ima i visoku estetsku vrijednost. Da bi bilo dobijeno što više kreativnih i kvalitetnih rješenja za ovaj budući simbol grada, odlučeno je da konkurs bude međunarodnog karaktera, tako da mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju stručne i ostale uslove definisane konkursom, bez obzira na teritorijalnu pripadnost. Konkurs za novi most u Docu biće otvoren do 30. septembra, a za najbolje idejno rješenje predviđena je novčana nagrada u iznosu od 20.000 evra. Sve pristigle radove ocijeniće konkursna komisija, u čijem je sastavu, uz domaće stručnjake i eminentni slovenački arhitekta i profesor arhitekture Peter Gabrijelčič, tvorac mosta na Adi u Beogradu.

Prema okvirnim planovima, izgradnja mosta u Docu mogla bi početi na jesen iduće godine, ukoliko do tada budu ispunjeni svi potrebni preduslovi, od izbora idejnog rješenja, izrade glavnog projekta, rješenja imovinsko-pravnih pitanja pa sve do finansiranja i izbora izvođača radova.

Značaj

Odbornik u Skupštini grada i stručnjak za saobraćaj Milenko Jaćimović ističe da će novi most znatno rasteretiti gužve na gradskim ulicama.

" Kada bude završen most, znatno manje opterećenje će biti na postojećim mostovima, te će biti manje gužve. Od centra do Starčevice biće potrebno svega nekoliko minuta ", rekao je Jaćimović.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.