Milion KM za podsticaje: Prijavljeno više od 1.400 poljoprivrednika

  • 27.05.2020. 09:14

Na javni poziv za subvencije i premije namijenjene za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji, u vrijednosti od oko milion KM, pristiglo je rekordnih 1.412 prijava.

Prema podacima Centra za razvoj poljoprivrede i sela, čak trećina – preciznije 572 sugrađanina prijavila su se za dodjelu subvencija za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnju, u okviru nastojanja da se, usljed pandemije korona virusa, zasije što više slobodnih poljoprivrednih površina.

"U toku su aktivnosti na realizaciji refundacija za ovaj dio podsticaja. Poslije toga, nastavlja se razmatranje preostalih zahtjeva kako je i predviđeno dinamikom i rokovima definisanim u Pravilniku o uslovima i načinu sufinansiranja poljoprivrede na teritoriji grada u 2020. godini", naveli su iz Centra.

Za nabavku sjemena strnih žita kukuruza, TDS-a i heljde, nabavku vještačkog đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava za ratarsku proizvodnju prijavljen je 441 kandidat, dok su se za nabavku plastenika javila tri poljoprivrednika.

Za sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije i opreme u animalnoj proizvdonji stiglo je ukupno 127 prijava, za sufinansiranje troškova analiza, sertifikacije, deklarisanja i brendiranja za plasman proizvoda u Krajiškoj kući 18 i šest prijava za start ap pakete.

Za premije za pčelinja društva prijavila su se 162 kandidata i 83 za odgoj priplodnih junica.

Na javni poziv za podsticajna sredstava, koji je bio otvoren do 21. maja, mogli su se prijaviti poljoprivredni proizvođači (fizička lica, samostalni preduzetnici iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i udruženja koja se bave poljoprivredom), a za nabavku sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za ratarske i povrtarske kulture, pored nosioca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava mogla su konkurisati i neregistrovana domaćinstva.