Gradska uprava

Međunarodni konkursi za budući most u Docu i centralnu gradsku zonu

  • 01.07.2019. 16:32

U julu će biti raspisana dva javna međunarodna arhitektonsko-urbanistička konkursa i to za most u naselju Dolac i za centralnu pješačku zonu od ulice Nikole Tesle do Vase Pelagića.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić priznao je da je mjesecima rađeno na pripremi konkursa. Konkurs za idejno rješenje za most u naselju Dolac će biti raspisan 10. jula i trajaće do 30. septembra. Nagradni fond, koji je predviđen budžetom grada iznosi 40 hiljada maraka. Ako sve bude po planu, gradnja novog mosta bi trebala početi krajem ljeta ili početkom jeseni naredne godine. 

"Kada je riječ o centralnoj pješačkoj zoni javni konkurs će biti objavljen 17. jula i trajaće do 31. oktobra. Obuhvata prostor od stare autobuske stanice, pored Hrama Hrista Spasitelja, parka i dalje. Nagradni fond za prvu fazu idejnog rješenja je 48 hiljada maraka", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo istakao je da se oba konkursa rade u kontekstu kandidature grada Banjaluke za evropsku prestonicu kulture 2024. godine i da se radi o prostorima koji su itekako važni iz ugla kandidature. Prema njemu, most u naselju Dolac je izuzetno zahtjevan projekat zbog samog okruženja, a mnogo posla zahtjeva i izgradnja centralne pješačke zone.

"Konkursi će biti objavljeni na domaćim i stranim stručnim veb-sajtovima, što je idealna prilika da dosta kreativnih i kvalitetnih ideja dođe ne samo iz Republike Srpske, već i iz inostranstva", naglasio je Ognjen Šukalo, pejzažni arhitekta. 

 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм