Banjaluka

Međunarodni eksperti stigli u "Incelu"

  • 27.08.2019. 16:46

Međunarodni eksperti, koje je angažovao UNDP, stigli su u Banjaluku i nakon trodnevne posjete Poslovnoj zoni "Incel" trebalo bi da predlože naredne korake i sačine projekat sanacije kontaminiranog zemljišta.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske saopšteno je da je plan da međunarodni eksperti nakon ove posjete, u četvrtak, 29. avgusta, održe sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija i predlože moguća rješenja. 

Projektni menadžer holandske kompanije TAUV Bodvin Foke će uz pomoć predstavnika Poslovne zone "Incel" posjetiti sve lokacije na kojima je utvrđeno prisustvo piralena, da bi sagledao problem u cjelini. 

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je međunarodnim ekspertima dostavljena sva raspoloživa dokumentacija koju su tražili radi izrade prethodne procjene lokacije. 

"Prikupljanje podataka u ovoj fazi se odnosilo na infrastrukturu podzemnih instalacija, arhivu dozvola koje su izdate za privredne subjekte u okviru `Incela`, što podrazumijeva sve dozvole, računajući i preduzeća koja su prestala sa radom, zatim geološke i hidrološke podatke, satelitske snimke lokacije, raspored objekata u Poslovnoj zoni, kompletnu podzemnu komunalnu infrastrukturu", navodi se u saopštenju. 

Rješavanje ovog problema zahtijeva nekoliko faza - analizu stanja, prijedlog rješenja i izbor najbolje tehnike sanacije kontaminiranog područja, zatim detaljan projekat sanacije i nakon toga praćenje. 

"Posljednji podaci uzorkovanja podzemnih voda su ohrabrujući, imajući u vidu da su pokazali da koncentracija zagađenja piralenom i teškim metalima nije veća od dozvoljene", ističe se u saopštenju. 

S obzirom na hitnost rješavanja situacije u "Incelu", resorni ministar Srebrenka Golić u junu se sastala sa ambasadorom Švedske u BiH i pokrenula inicijativu za interventno djelovanje i saniranje kontaminiranog zemljišta, te izvoz opasne supstance na krajnje uništavanje, u okviru projekta "Ekološki prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji realizuje UNDP BiH, a finansira Vlada Švedske posredstvom svoje razvojne agencije Sida. 

"Švedska Ambasada je prihvatila inicijativu, a obezbijeđena je i saglasnost Upravljačkog odbora, dok je UNDP odobrio Srpskoj i FBiH po 300.000 dolara za lokacije koje su identifikovane kao prioritetne", podsjeća se u saopštenju. 

Predloženo je i uključivanje jedna od vodećih institucija u Evropi za rješavanje ovakvih i sličnih problema, Švedske agencije za hemikalije KEMI, koja bi imala savjetodavnu ulogu. 

U Poslovnoj zoni "Incel" 9. marta izbio je požar koji je izazvao curenje opasne materije piralen.

Тагови:
  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок