Igor Radojičić

Međunarodni eksperti počinju uzorkovanje zemljišta u "Incelu"

  • 28.07.2020. 16:17

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da bi međunarodni stručni tim danas trebalo da počne izradu mape lokacije i uzorkovanje zemljišta u poslovnoj zoni "Incel" na prisustvo piralena, nakon čega će biti predložen način zbrinjavanja zagađenog zemljišta.

Radojičić je rekao novinarima da ovaj stručni tim finansira Razvojni program Ujedinjenih nacija /UNDP/ sa kojim godinu dana traje jedna vrsta dogovora.

"Mi nemamo institucija, pa ni stručnih ljudi koji su se bavili pitanjem zagađenog zemljišta sa priralenom", rekao je Radojičić, zahvalivši se UNDP-u na tome što su ponudili stručnu pomoć.

On je podsjetio da je UNDP ranije angažovao jednu holandsku konsultantsku firmu sa kojom se "nije baš završilo kako smo željeli", a sada je angažovana druga kompanija.

Radojičić je rekao da je ranije i sa prethodnim stručnim timom i konsultantima definisano da se uradi precizna mapa lokacije, pošto je bilo suprostavljenih rezultata mjerenja koji su se veoma razlikovali, a koje su radile različite ovlaštene kuće.

"Ono na čemu insistiraju strani eksperti je da se ponovo izvrši uzorkovanje na terenu, kako bi se na trećim mjestima izvršilo objektivno ocjenjivanje uzoraka i dobili rezultati i da se na osnovu toga vrši prijedlog za remedijaciju zemljišta, odnosno na koji način izvršiti zbrinjavanje, koje količine i na kojim lokacijama", rekao je Radojičić.

Nakon što je došlo do požara i gorenja ulja piralen u "Incelu" u martu prošle godine, angažovana je Ekološka inspekcija grada Banjaluka, koja je obavila vještačenja i potvrdila da je zemljište kod energane puno piralena i drugih teških metala.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.