Poslanik u NSRS

Mazalica: Utvrditi propuste koji su doveli do prekida čišćenja grada

  • 05.04.2021. 13:10

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica zatražio je od Ministarstva uprave i lokalne samouprave i republičkog upravnog inspektora da utvrde propuste u radu organa grada Banjaluka koji su doveli do toga da se u najvećem gradu Srpske od 1. aprila ne pruža jedna od osnovnih komunalnih usluga – čišćenje javnih površina u naseljenim mjestima.

Mazalica je u poslaničkom pitanju Ministarstvu i inspektoru, naveo da se u Banjaluci od 1. aprila, navodno zbog neusvajanja budžeta za 2021. godinu, ne pruža jedna od osnovnih komunalnih usluga.

- Nemam informaciju da je komunalna policija grada Banjaluka preduzela bilo kakvu aktivnost u sankcionisanju odgovornih za ovo stanje. Kao građanina Banjaluke i narodnog poslanika zanima me kako je moguće da je došlo do ovakvog propusta u radu inspekcijskih organa, kao i organa grada - istakao je Mazalica.

Mazalica je napomenuo da, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima, jedinica lokalne samouprave obezbjeđuje organizovano obavljanje komunalnih djelatnosti, te da grad Banjaluka nije blagovremeno stvorio pretpostavke za organizovano obavljanje usluge čišćenja javnih površina u periodu nakon 1. aprila.

- Prema mojim informacija, za obavljanje usluga čišćenja javnih površina, grad zaključuje okvirni sporazum otvorenim postupkom javne nabavke čija procedura traje duže od mjesec i više dana. Taj sporazum je zaključen sa preduzećem `Čistoća` i važio je do 31. marta - objasnio je Mazalica.

Mazalica je naveo da nema informaciju da je tokom ove godine gradonačelnik Banjaluke pokrenuo otvoreni postupak javne nabavke sa ciljem zaključivanja novog okvirnog sporazuma od 1. aprila, kako pružanje usluga čišćenja javnih površina ne bi zavisilo od /ne/usvajanja budžeta.

- U takvim okolnostima, da je budžet i usvojen do 31. marta, pitanje je da li bi novi okvirni sporazum /s obzirom na trajanje postupka javne nabavke/ mogao obezbijediti nastavak pružanja usluga čišćenja javnih površina od 1. aprila - istakao je Mazalica.

On je od Ministarstva uprave i republičkog upravnog inspektora zatražio da provjere da li su preduzete bilo kakve aktivnosti da komunalna policija utvrdi zbog čega nadležni organ nije preduzeo potrebne radnje na obezbjeđenju pružanja usluga čišćenja javnih površina.

- Mišljenja sam da je gradonačelnik mogao pokrenuti postupak javne nabavke, iako grad, prema mojim informacijama, nema usvojen plan javnih nabavki, a u cilju stupanja na snagu novog okvirnog sporazuma. Gradonačelnik nije mogao unaprijed znati da budžet grada neće biti usvojen do 31. marta - naglasio je Mazalica.

Mazalica je upitao šta bi se desilo u slučaju da je gradonačelnik bio spriječen da bez budžeta za 2021. godinu i plana javnih nabavki pokrene postupak javne nabavke.

- Da li to znači da bismo, da je usvojen budžet 31. marta, morali čekati stupanje budžeta na snagu, pa usvajanje plana javnih nabavki, pa pokretanje novog postupka javne nabavke sa ciljem zaključivanja okvirnog sporazuma za nabavku usluga čišćenja javnih površina - naveo je Mazalica.

Prema njegovom mišljenju, i da jeste usvojen budžet 31. marta, "ko zna koliko vremena bi Banjaluka bila bez obezbijeđene usluge čićenja javnih površina".

Mazalica traži da se utvrdi da li je pružanje navedene usluge moglo biti obezbijeđeno nekim drugim postupkom, na primjer direktnim sporazumom zaključenim prije 31. marta, a čiju finansijsku realizaciju ne bi moglo poremetiti neusvajanje budžeta za 2021. godinu?

Mazalica je upitao i da li su korisnici komunalnih usluga, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, blagovremeno obaviješteni o planiranim ili očekivanim smetnjama i prekidima koji su nastali u pružanju komunalnih usluga iz člana 14. ovog zakona?

Osim toga što traži odgovornost za uskraćivanje komunalne usluge građanima Banjaluke "za krajnje neprihvatljivo stanje u Banjaluci, u kojoj je paralisana jedna od osnovnih funkcija grada", Mazalica traži da se, u slučaju usvajanja budžeta grada tokom ove sedmice, te nastavka čišćenja grada, prati koji će biti osnov, u smislu ugovora, sporazuma i slično, za dalje čišćenje grada, a koji nije bilo moguće zaključiti u periodu do 31. marta.