Gradska uprava

"Male intervencije" oplemeljuju prostor i uljepšavaju grad

  • 30.06.2019. 10:37

Grad Banja Luka započinje realizaciju novog projekta pod nazivom "Male intervencije u prostoru", koji bi trebalo da se bavi sistematičnim i sveobuhvatnim skeniranjem mreže javnih prostora na centralnom području grada.

Govoreći o ovom projektu, gradonačelnik Igor Radojičić ističe da su pred nama novi veliki "mali" projekti humanizacije i obogaćivanja prostora, te da je riječ o jedinstvenom projektu u Republici Srpskoj, ali i šire.

"Pripremljen je kompletan višegodisnji projekat "Malih intervencija u prostoru". Na više ruta, kao što su Parkić, Gospodska ulica, Trg Krajine i obale Vrbasa, planiramo uraditi male intervencije koji će oplemeniti prostor, i to estetski, kulturološki, turistički i funkcionalno. Hvala mladom i kreativnom timu stručnjaka koji je dao razigrane i vesele ideje za ovaj proiekat", rekao je Radojičić.

Gradski arhitekta Ivan Rašković, naglasio je da je stučni tim na čelu sa prof. dr Milenkom Stankovićem, uradio vrlo ozbiljnu i profesionalnu studiju čiji je cilj da sagleda sve one situacije u gradu koje se možda i ne vide na prvi pogled. On je objasnio da su te situacije klasifikovane kroz nekoliko tematsih cjelina: zelene strukture, vode, male forme, saobraćaj i urbane površine.

"Ovo je svojevrstna interesantna i duhovita dopuna glavnih i velikih urbanističkih tema. Posebno zanimljiv dio studije je onaj koji se tiče pospremanja grada gdje jednostvavno sagledavamo šta je u pojedinim dijelovima grada dotrajalo, recimo urbani mobilijar, te na koji način bismo to mogli da popravimo odnosno zamijenimo novim. Takođe, tu imamo i privremene instalacije kao što su bili kišobrani u centru grada, čiji je cilj da mijenjaju sliku kroz ciklus godine u kojem su postavljeni", naveo je Rašković.

On je dodao da je kroz izradu studije projekta "Malih intervencija u prostoru" predstavljena metodologija za predlaganje novih prostornih rješenja u postojeću strukturu javnog gradskog prostora. To, praktično, znači stvaranje baze podataka malih i zanimljivih mjesta, te predlaganje mjera za njihovo integralno (plansko, stručno, sistematično, participativno i održivo) preoblikovanje.

Projekat "Malih intervencija u prostoru" osmišljen je i realizuje ga tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva.


 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.