Zbog kišovitog ljeta

Loša sezona na banjalučkim bazenima

  • 19.07.2018. 19:43

Kišovito ljeto veoma loše je uticalo na sezonu na banjalučkim bazenima. Već od sredine juna krenule su česte kiše, koje su otjerale ljude sa bazena.

Na Akvani se žale na mali broj sunčanih dana, a čak i u tim danima, kažu temperature su često bile ispod 25 stepeni, pa je tako ovo jedna od najlošijih sezona ikada.

"Evo za primjer, reći ću da smo prošle godine negdje u ovo doba, nemam egzaktne podatke, imali smo oko 40 hiljada posjetilaca, dok je ta brojka u ovoj godini pet ili šest puta manja nego prošle godine što samo govori o karakteru ljeta", istakao je Draško Madžar, Akvana.

Ništa bolja situacija nije ni na bazenima Fortuna. Broj posjetilaca je bio mali, čak su i neke žurke na otvorenom otkazane zbog lošeg vremena. 

"Bila je loša sezona, zapravo već je prošlo pola sezone, nismo imali ni deset radnih dana, imamo dosta kupljenih sezonskih karata, znači gosti su očekivali dobru sezonu, pošto su protekle dvije bile baš onako tople, ali ovaj, ova sezona je malo lošija", istakao je Nebojša Gajić, Fortuna.

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da je kišovito ljeto poslijedica tople zime i proljeća, jer se pregrijalo Sredozemno more, što sada donosi padavine. U drugoj polovini ljeta, očekuju, ipak, nešto stabilnije vrijeme.

"Pa avgust bi definitivno trebao biti u znaku nešto stabilnijeg vremena, mada nemamo najave da će biti nekih velikih vrućina, da će temperature ići iznad 40 stepeni kao što je bilo prošle godine. Ako pričamo o ova naredna dva tri dana, definitivno se poboljšava vrijeme, biće sunčano i toplije, evo već danas temperatura je uglavnom iznad 30 stepeni, slično i sutra oko 32, 33, a u subotu će biti čak i toplije do 35 stepeni, dakle prava tri letnja dana", istakal je Milica Đorđević, meterolog RHMZ.

Upravo takvom, sunčanom i toplom vremenu nadaju se i na bazenima i najavljuju zanimljive događaje u narednom periodu: na Akvani će, u okviru ljeta na Vrbasu, organizovati turniri u fudbalu i odbojci na pijesku i dane ronjenja, a iz Fortune najavljuju žurke na otvorenom.