Gradonačelnik Banjaluke najavio

Kontrole i mjerenja tla u krugu "Incel" biće nastavljeni

  • 31.07.2019. 19:06

Kontrole, mjerenja i uzorkovanje tla biće nastavljeni da bi se što prije riješio problem kontamirniranog zemljišta piralenom u krugu "Incela". Ne treba obmanjivati javnost, kaže gradonačelnik Banjaluke, i obećavati da će problem uskoro biti riješen. Riječ je, priznaje Igor Radojičić, o dugotrajnom i skupom procesu, a za sada je usaglašen plan o daljim koracima ka rješavanju.

Uzorkovaće se i podzemne vode, a utvrđeno je da površinske nisu zagađene piralenom. Već na narednoj sjednici Skupštine grada će se naći prijedlog plana budućih aktivnosti. 

"Model će odgovoriti koja je tačno lokacija kritična, kolika količina, kojom dubinom, kojom površinom, da li je to 100 000 kubnih metara ili milijardu kubnih metara zemlje, da karikiram, i šta se onda optimalno može raditi sa tim. U ovom momentu, tim radi na prijedlogu lokacije iz kojeg treba proizaći prijedlog metodologije", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Uzorkovano je i zemljište koje je prevezeno u Borkoviće nadomak Banjaluke, jer su mještani  tvrdili da je nakon požara u Poslovnoj zoni Incel, kada je planuo kancerogeni piralen, kontaminirano zemljište dovezeno u njihovo selo. 

Trebalo bi da se utvrdi da li je to zemljište kontaminirano. Odvoz zemlje i otpadnih materija sa problematičnih terena terbalo bi da bude zabranjen. Osim toga, kaže Radojičić, trebalo bi ojačati i inspekcijske organe, jer Banjaluka trenutno ima jednog ekološkog inspektora. U svakom slučaju, kaže gradonačelnik, vanredni pregledi nisu potrebni u poslovim subjektima koji nisu imali dugotrajni kontakt sa piralenom. 

"Niti je naloženo niti će biti naložen vanredni zdravstveni pregled svih koji su na tom prostoru, od 60 i nešto poslovnih subjekata, besmisleno. Znači, na većem broju lokacija nema utvrđenog zagađenja. Naložen je bio zdravstveni pregled u konkretnoj firmi koja se bavi profesionalnom djelatnošću otrovnim ili štetnim materijama", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Firme u poslovnoj zoni "Incel" neće prestajati sa radom, osim ukoliko bi se utvrdilo da je zemljište zagađeno, a radnici i stanovništvo ugroženi. Policija i nadležno tužilaštvo utvrđuju i da li postoji bilo čija krivična odgovornost zbog zagađenja piralenom. Najveći dio kontaminiranog zemljišta je na tri lokacije unutar banjalučke Poslovne zone "Incel", odnosno na području bivše "Energane". 
 

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.