Banjaluka.net

Komentar: "Vidovdanska koalicija” vjetar u leđa za Radojičićevu pobjedu

  • 28.06.2020. 21:15

Igor Radojičić od večeras je, parafiranjem "Vidovdanske koalicije" i zvanično u trci za reizbor na funkciju gradonačelnika Banje Luke, u nadmetanju koja bi, kako se već sada čini, mogla biti mnogo lakše nego 2016. godine, kad je nadjačao Dragana Čavića.

Simbolično, svoj potpis, među deset stranačkih lidera stavio je i sam Čavić, dajući Radojičiću podršku u predstojećoj borbi za još jedan mandat. Ovo je, koliko se pamti u našoj političkoj istoriji, bar brojčano, najveća podrška koju je imao neki gradonačelnički kandidat.

Prema republičkom istraživanju SNSD-a, Radojičić, i bez današnjih potpisa, slovi kao izvjesni dobitnik ovih izbora, jer je razlika u odnosu na izglednog protivkandidata već sada gotovo nedostižna.

Današnji potpisi zapravo su samo dobrodošao vjetar u leđa Radojičiću, koji je, u protekle tri i po godine, znatno izmjenio dotadašnju percepciju "salonskog političara". Ko sada, poslije samo tri i po godine, može da ponovi ovu, u to vrijeme tako često floskulu? U protekle tri i po godine, promjenilo se mnogo toga.

Brojnim infrastrukturnim projektima, i u to vrijeme u vrijeme suženog budžetskog okvira, i dosljednim ispunjavanjem predizbornog programa, Radojičić je sam sebi utabao stazu do nove pobjede. Obraza neočešanog od nijednu aferu – sa četiri nova mosta, velikom transformacijom u saobraćaju, najvećim vodovodnim projektima u novijoj istoriji, vrtićima i školama – Radojičić je sam sebi, i bez stranačkih potpisa podrške, obezbjedio izvjesnu pobjedu u novembru.

"Mogu nas pljuvati i govoriti nam ’zašto ste uradili ovo ili ono’, ali reći da nismo radili, e to nikako ne mogu", reći će sam Radojičić prije koji dan, i, zapravo, pogoditi suštinu.

Naprosto, u ovom mandatu pokrenuta je jedna od najobiminijih i, čini se, najtemeljitijih promjene u Banjaluci. Sa takvim rezultatima teško se boriti, ko god bio na drugoj srani.

Povrh svega, u suparničkom šesnaestercu vlada poprilična gužva, pošto Draško Stanivuković, koji već dvije godine ponavlja da je kandidat, još nije formalno nominovan za kandidata PDP-a, suočen sa naraslim ambicijama dojučerašnjeg saborca i sadašnjeg rivala Jelene Trivić. Teško je, ipak, vjerovati da će Trivićka uspjeti da nadvlada podršku Igora Crnatka i Branislava Borenovića, koji u Drašku vide zgodno topovsko meso, svjesni da, i pored izvjesnog poraza, gradonačelnički kandidat sa sobom vuče glasove za stranku, baš kao što se to Čaviću 2016. godine dogodilo sa njegovim NDP-om.

Za sada, Stanivuković može računati na sigurnu podršku samog svog PDP-a i dijela nekadašnjeg banjalučkog NDP-a, odnosno pokreta "Banjaluka te zove", koji su u gradskm parlamentu danas ima dvoje odbornika, a za koje je jako teško očekivati da mogu da ponove rezultat sa prošlih izbora. Do sada, banjalučki SDS se nije izjasnio da li će podržati zajadničkog kandidata, ili će postupajući po istoj logici PDP-a, izaći da sopstvenim kaandidatom i tako napraviiti prolaz još kojem odborniku. Takođe, Stanivuković ne može računati ni na ppodršku "Pokreta pravda", nastalog od "Pravde za Davida", a koji bi, izvjesno, mogli imati sopstvenog kandidata za gradonačelnika.

(Banjaluka.net)
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.