Igor Radojičić  

"Kočićev zbor" nosi patriotske poruke

13:22, 24.08.2019.
Izvor: Srna
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić ocijenio je danas da manifestacija "Kočićev zbor" predstavlja višeslojan događaj koji sadrži kulturne, umjetničke, ali i patriotske poruke.

"Petar Kočić je bio i književnik, ali i narodni tribun koji se borio za slobodu i pravdu. Tokom protekle sedmice ova manifestacija bila je okrenuta ovim Kočićevim dimenzijama", rekao je Radojičić novinarima nakon prijema za učesnike ove manifestacije. 

On je dodao da je primio književnike, ali i učesnike likovne kolonije, gdje su učešće ove godine uzeli studenti likovnih akademija iz više gradova i država. 

"Književni susreti su naročito važan elemenat `Kočićevog zbora`, gdje smo svake godine bili u prilici da pozdravimo veliki broj značajnih književnika i pjesnika", rekao je Radojičić. 

Srpski pjesnik iz Rumunije Ljubica Rajikić poručila je da je Kočićev zbor velika manifestacija i da treba podržati sve ono što čini korijen srpskog naroda. 

"Petar Kočić jeste naš korijen, ali je on uvijek i savremen", rekla je Rajikićeva, koja je ujedno i direktor u Ministarstvu kulture Rumunije. 

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić rekao je da će svečana akademija, koja je sastavni dio "Kočićevog zbora", biti obogaćena koncertom operskog pjevača Olivera Njege. 

Svečana akademija "Kočićevog zbora" biće održana večeras u 20.00 časova u Banskom dvoru u Banjaluci, kada će biti uručene ovogodišnje nagrade.