Jezero na Manjači će spremno dočekati prve posjetioce

  • 25.05.2020. 19:22

Banjalučani su dobili novu ljetnju destinaciju na planini. Manjača ove sezone postaje mjesto na kome će moći da se kupa i uživa nakon samo pola sata vožnje od grada. U toku su posljednji radovi na transformaciji vještačkog jezera Šljivno, dijela nekadašnjeg vojnog poligona, u raj za kupače i kampere.

Na jezeru na Manjači, nešto više od 20 km od centra Banjaluke, radovi su uveliko u toku. Planovi su da prvi posjetioci ovdje dođu već sredinom juna.

Koristeći dosta blagu zimu i pogodno vrijeme, radili smo na osposobljavanju prostora, kažu u Centru za razvoj poljoprivrede i sela. U naredne dvije sedmice, plan je da se kod jezera postave klupe, korpe za smeće, sprave za vježbanje na otvorenom.

"Ovoga trenutka, jezero ima posjetioce, oni dolaze, ali ono što je možda najbitnije, da bi u sljedećih nekoliko dana, najkasnije do 10. juna, već trebali završiti i one osnovne poslove koji su započeti, kojima sad fali neka vrsta šminke, uređenja tog prostora", kaže Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Grada Banja Luka.

Centar na turističko-rekreativnom kompleksu radi zajedno sa Gradskom razvojnom agencijom i Turističkom organizacijom Banjaluke, uz podršku gradonačelnika. Zajedno sa poljoprivrednim proizvođačima, planiraju da izgrade malu tržnicu domaćih proizvoda na samom ulasku u kompleks.

"Tamo će se moći naši sugrađani koji dođu na ovaj predivni lokalitet da snabdiju onim osnovnim životnim namirnicama, kako ne bi bili u potrebi da iz marketa nose neke robe stranoga porijekla i tako rasipaju svoj novac koji završava u nekim drugim zemljama u okruženju", kaže Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Grada Banja Luka.

Za kompleks na Manjači postoje velike ambicije. U planu je postavljanje bine za male koncerte, oslobodađanje prostora za umjetničke kolonije, iznajmljivanje bicikala i konja za jahanje, ali i da najmlađi nađu svoje mjesto. Kada sve bude gotovo, procjenjuje se da bi u kompleksu kod jezera Šljivno oko 200 ljudi moglo naći posao.

Тагови: