Muzej Republike Srpske

Izložba o pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa

  • 24.10.2019. 20:58

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković otvorila je večeras u Banjaluci u Muzeju Republike Srpske izložbu pod nazivom "50 godina od zemljotresa u Banjaluci (1969-2019)", autora Milenka Đorđevića.

Đakovićeva je istakla da je ova izložba izuzetno značajna jer kroz fotografije i dokumentaciju podsjeća na razmjere stradanja i razaranja.

"Nije slučajno da je izložba upriličena večeras ovdje u Muzeju Srpske koji je smješten u zgradi Doma radničke solidarnosti, sagrađenoj nakon zemljotresa sredstvima pomoći stradaloj Banjaluci", rekla je Đakovićeva.

Ona je naglasila da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske izuzetno cijeni i podržava izložbe i aktivnosti ovakvog karaktera, jer opominju i podsjećaju na istorijski neizbrisive događaje, kao što je bio zemljotres.

"Časovnik na Tgu Krajine nije uništen, ali su njegove kazaljke od jačine udara zauvijek zaustavljene i podsjećaju na veliko razaranje i stradanje, i na život koji je nastavljen još intezivnije od tih vremena", rekla je Đakovićeva.

Izložba govori o zemljotresu koji se dogodio 1969. godine, a sastoji se od fotografija, dokumenata, novinskih članaka koji svjedoče o toj katastrofi.

Banjaluku je 27. oktobra 1969. godine pogodio razoran zemljotres jačine osam stepeni Merkalijeve skale u kojem je 15 lica izgubilo život, više od 1.000 povrijeđeno, a nanesena je ogromna materijalnja šteta.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.