Igor Radojičić u Tjenđinu

Iskazan interes za proširenje saradnje u više oblasti

  • 21.09.2018. 11:26

Delegacija grada Banje Luke, posljednjeg dana posjete Tjenđinu, imala je više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima tog kineskog grada i privrednih subjekata.

Radojičić je razgovarao sa zamjenikom gradonačelnika Tjenđina Džao Haišanom, sa predstavnicima gradske Privredne komore i Ekonomske poslovne zone tog grada, te sa rekotorom Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje Liu Sin o budućim oblicima saradnje Banje Luke i Republike Srpske sa Tjenđinom.

"Tokom svih sastanaka izražen je vrlo srdačan pristup i zainteresovanost za razvoj daljih odnosa. U Banjoj Luci djeluje Konfucijev institut za koji postoji veliko interesovanje građana za učenje kineskog jezika i drugih programa, što se smatra veoma dobrom bazom za buduće odnose", kazao je Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je sa saradnicima razgovarao i o mogućnostima kineskih investicija u Banjoj Luci, s obzirom na to da naš grad razvija nove industrijske i poslovne zone.

Takođe razgovarano je o mogućnostima saradnje u nekoliko sektora, poput proizvodnje hrane, šumarstva, industrije i informacionih tehnologija.

Grad Banja Luka, koji preduzima mnogo projekata i poslova u oblasti infrastrukture, takođe je izrazio interes za povoljne prijedloge u oblastima prerade otpadnih voda i gradnje novih mostova.

"Dogovoreno je i sa predstavnicima Grada Tjenđin i njihove Privredne komore, koja okuplja više od 300.000 kompanija, da se u narednih nekoliko sedmica razmijene precizne informacije i uspostavi detaljnija komunikacija dva grada i privrednih subjekata. Obje strane izrazile su interes za nastavak saradnje u oblasti privrede, trgovine, obrazovanja i kulture", zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Banjalučka delegacija na čelu sa gradonačelnikom Radojičićem boravila je u višednevnoj službenoj posjeti Tjenđinu, gdje je učestvovala i na Svjetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao „ljetnji Davos“.

Inače, Banja Luka je bila jedina lokalna zajednica iz Republike Srpske na ovom velikom forumu, koji je ove godine okupio više od 2.500 svjetskih zvaničnika.