I drugi dio vrtića "Ježeva kućica" uskoro u novom ruhu

  • 14.05.2020. 07:26

Sanacija objekta pored prošle godine obnovljenog najstarijeg vrtića u gradu "Ježeva kućica", a koji je nekad koristilo Humanitarno udruženje "Duga", počinje u junu, potvrdio je za "Nezavisne" Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Nakon što bude saniran i opremljen ovaj dio vrtića, u njemu će biti obezbijeđen boravak za oko 50 mališana.

Ovaj objekat, koji je u sastavu vrtića, ali je fizički odvojen, trenutno je devastiran, a sanacija ovog objekta je zajednički projekat Gradske uprave i UNDP-a.

"Ovaj projekat je vrijedan 250.000 KM bez opremanja, grad daje dvije trećine sredstava, a UNDP jednu trećinu. Tender za izgradnju drugog dijela vrtića "Ježeva kućica" je objavljen, a prema dogovoru, uskoro bi trebalo da bude izabran i izvođač radova, kojeg bira UNDP, i čim bude izabran, on će odmah biti uveden u posao", rekao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, plan je da na jesen ovaj vrtić bude u funkciji, te da će nakon završetka građevinskih radova, Gradska uprava obezbijediti sredstva i za njegovo opremanje.

Jelena Kurtinović, direktorica Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, rekla je ranije da je rekonstrukcija ovog dijela najstarijeg vrtića u gradu od izuzetnog značaja.

"Nakon što ovaj dio vrtića bude uređen, u objektu koji je nekada koristilo Udruženje "Duga" biće oko 50 novih mjesta za mališane. Nakon sanacije ovog dijela "Ježeva kućica" imaće ukupno oko 100 mjesta", naglasila je Kurtinovićeva.

Ona je istakla da ovaj vrtić ima predivno dvorište i da je veoma važno da se taj prostor maksimalno iskoristi, te da u dvorištu dobiju dodatne kapacitete.

""Ježeva kućica" se nalazi na sjajnoj lokaciji, u neposrednoj blizini Administrativnog centra Vlade Republike Srpske. Za svaku pohvalu je što je grad na našu inicijativu iznašao sredstva da se ovakav projekat i započne i realizuje", dodala je ranije Kurtinovićeva.

Vrtić "Ježeva kućica", koji je izgrađen 1949. godine, dobio je novo ruho prošle godine nakon što je završena njegova obnova, koju su finansirali takođe Gradska uprava i UNDP.

Na objektu ovog vrtića, koji trenutno pohađa 48 mališana, zamijenjena je stolarija, urađeni su nova fasada i krov, tako da mališani imaju daleko bolje uslove za boravak, a vrijednost radova je bila oko 56.000 KM.

Bilčar: Napreduju radovi na vrtiću "Kolibri"

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da na izgradnji drugog dijela vrtića "Kolibri", vrijednom milion KM, radovi napreduju planiranom dinamikom.

"Trenutno se rade mašinske instalacije, a počeli su i fasaderski radovi, tako da je planiran završetak ovog dijela vrtića na jesen i početak iduće školske godine. Uporedo sa završetkom građevinskih radova, izvršiće se i opremanje ovog vrtića", dodao je Bilčar.