UG "Petrićevac"

"Hoće da vrate šahovnicu na Banski dvor"

12:56, 30.06.2020.
Udruženje građana "Petrićevac" pokrenulo je inicijativu da se dvoglavi orao Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca vrati na obnovljeno zdanje Kulturnog centra Banski dvor.

U inicijativi koju je potpisao predsjednik udruženja Pavle Knežević, koji slovi za aktivistu PDP-ovog poslanika Draška Stanivukovića, navodi se da je „Banski dvor jedna od najljepših istorijskih građevina u Banjaluci i da bi simbol nekadašnje kraljevine trebalo vratiti iznad ulaza u Banski dvor“.

Ovaj zahtjev će, po svoj prilici, biti odbijen, prije svega što bi se na taj način na „mala vrata“ na najprezentativniji objekat u Banjaluci vratila šahovnica, koja u srpskom narodu budi bolna sjećanja na period ustaške vladavine i pogroma Srba pod ovim simbolom.

"Izgleda da su inicijatori, u željli da budu „veći katolici od Pape“, zaboravili da se radi o simbolu Kraljevine SHS, koja je na sebi imala istaknutu šahovnicu. Tokom nedavne obnove spoljašnosti Banskog dvora, pitanje dvoglavog orla je bila jedna od dilema tima za restauraciju objekta, a 'prelomio' je stav gradonačelnika Igora Radojičića koji je projektantima poručio da mu ne pada na pamet da vraća šahovnicu i time budi sjećanja na period najvećeg stradanja Srba u Banjaluci", tvrde naši sagovornici.      

Inače, Zakon o zaštiti nacionalnih spomenika propisuje da se, prilikom restauracije, objekat vrati u prvobitno stanje ili ostavi u zatečenom stanju. Drugim riječima, da se tim za restauracija odlučio da vrati dvoglavi orao, ovaj simbol bi morao biti u izvornom obliku, uključujući i šahovnicu, onako kako je napravljen 1932. godine, kad je objekat i izgrađen. 

Upravo iz tog razloga, odlučeno je da ovaj simbol ne vraća na Banski dvor. 

Ova inicijativa se u upućenim krugovima dovodi u blisku vezu sa približavanjem predizborne kampanje za lokalne izbore, na što upućuje i sam „bekgraund“ podnosioca inicijative. Knežević je, inače, jedan od Stanivukovićevićevih aktivista, a bio je prijavljen kao jedan od organizatora proteste s kraja 2018. godine, kad je došlo do prekida novogodišnjih koncerata.

Knežević je jedan od troje Stanivukovićevih aktivista koje je Grad Banjaluka tužio sa zahtjevom za odštetu zbog štete koja je nastala prekidom novogodišnjih koncerata.