"Incel"

Gradska uprava Banjaluka: Stanić iznio niz neistina

  • 02.08.2019. 14:49

Gradska uprava Banjaluka saopštila je da je član Savjeta SDS-a za zdravstvo Slobodan Stanić iznio niz neistina na današnjoj konferenciji za novinare povodom ekološke situacije u krugu Poslovne zone "Incel".

Iz Gradske uprave ističu da, osim eventualne političke zloupotrebe, ostaje nejasno kako je Stanić pomiješao dva potpuno odvojena incidenta - požar na skladištu drvne sječke od 7. marta i požar u nekadašnjoj "Incelovoj" energani, koji je izbio 9. marta. 

"Citiraćemo pritom gospodina Stanića: `Vatrogasci su išli da gase sječku, a kasnije su utvrdili da ima piralen`", navode iz Gradske uprave i ističu da bi Stanić trebalo da dokaže kad i ko je utvrdio prisustvo piralena na lokaciji skladišta drvne sječke. 

U saopštenju se naglašava da ni Gradska uprava, kao ni bilo koja druga relevantna institucija uključena u sanaciju "Incela" ne raspolažu takvim saznanjima. 

Iz Gradske uprave ističu da je Stanić lako mogao pronaći medijske, ali i zvanične izvještaje Vatrogasne brigade o tome da je požar na skladištu drvne sječke u krugu "Incela" izbio 7. marta, dva dana prije požara na potpuno drugoj lokaciji - mjestu nekadašnje "Energane".

Iz Gradske uprave navode da nije istina ni to da vatrogasci nisu nosili propisanu zaštitnu opremu prilikom gašenja oba požara. 

"Demantujemo tvrdnje gospodina Stanića da vatrogasci nisu nosili propisanu zaštitnu opremu prilikom gašenja oba požara. U slučaju požara na skladištu sječke pripadnici vatrogasne brigade su koristili propisanu zaštitnu opremu za požare na otvorenom. Prilikom druge intervencije 9. marta vatrogasci su koristili zaštitnu opremu za gašenje požara u zatvorenom", navodi se u saopštenju. 

Iz Gradske uprave naglašavaju da su prilikom intervencije korišteni takozvani izolacioni aparati za gašenje požara u zatvorenom i da se to može lako provjeriti uvidom u TV snimke. 

"Zahvaljujući ovoj tehnologiji gašenje požara u zatvorenim prostorijama je u potpunosti bezbjedno, budući da vatrogasci udišu čist vazduh iz specijalnih boca korištenih prilikom obuzdavanja vatrene stihije", ističu iz Gradske uprave. 

U saopštenju se napominje da nijedan pripadnik Vatrogasne brigade nije imao evidentiranih zdravstvenih problema uzrokovanih gašenjem ova dva požara. 

Iz banjalučke Gradske uprave navode da se svi pripadnici Vatrogasne brigade zbog prirode posla svake godine upućuju na sistematske zdravstvene preglede i takva praksa nastavljena je i ove godine. 

U Poslovnoj zoni "Incel" 9. marta izbio je požar kada je planulo ulje piralen koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм