Igor Radojičić u Beogradu

Gradonačelnici dogovorili nastavak bliske saradnje

  • 09.08.2018. 14:13

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, razgovorao je danas u Beogradu sa novoizabranim gradonačelnikom tog grada Zoranom Radojičićem.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru, dvojica gradonačelnika razmijenili su iskustva, napravili pregled trenutnog stanja i u Banjoj Luci i u Beogradu, te razgovarali o zajedničkoj saradnji. 

"Nadam se da ćemo i lično na mjestima koja obavljamo, našim gradovima pomoći da se razvijaju," kazao je gradonačelnik Banje Luke.

On je istakao da se Grad Banja Luka nalazi u jednom uzletu.

"Ova godina je karakteristična jer imamo 30 miliona KM ulaganja u javni sektor, infrastrukturu i komunalne poslove u raznim segmentima, od vodosnabdijevanja do saobraćajne infrastrukture," kazao je banjalučki gradonačelnik i dodao da Banja Luka priprema strategiju razvoja grada i prvi akcioni plan „zelenog grada“.

"Mogli smo i o tome da razmijenimo iskustva pošto imamo slične probleme zaštite životne sredine i možemo pratiti jedni druge, šta su dobra iskustva i da ne načinimo greške. Banja Luka ima i jedan kapitalni projekat, koji se tiče prečišćavanja otpadnih voda i mnogo razmišljamo o tome kako nastaviti taj posao jer su potrebna značajna ulaganja. I u tom segmentu, su nam bitna iskustva iz Beograda," kazao je prvi čovjek Banje Luke.

Istakao je da je Banja Luka kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Nastojaćemo da ako dobijemo tu titulu, da postanemo regionalni centar kulture. U Banjoj Luci su Beograd i Srbija uvijek viđeni kao veoma važni i u kulturnoj razmjeni. Sarađuju i naše obrazovne i druge institucije, i dalje ćemo pratiti pojedina iskustva iz Beograda, poput elektronskog izdavanja građevinskih dozvola. Banja Luka je uvela jednošaltersko izdavanje dozvola i krajem godine očekujem da uđemo u pilot projekat, koji će biti sličan onome što Beograd radi. Pratimo i urbano planiranje u jednoj i u drugoj sredini," zaključio je gradonačelnik Banje Luke, koji je kolegu iz Beograda pozvao da posjeti grad pobratim.

Gradonačelnik Beograda kazao je da mu je zadovoljstvo i čast što je imao priliku da ugosti gradonačelnika Banje Luke.

"Govorili smo o projektima koji se trenutno planiraju i rade u Beogradu, o inicijativama koje imamo, načinu organizovanja našeg grada, a s druge strane kolega iz Banje Luke nam je govorio o svojim iskustvima, koja su mi dobrodošla. Razgovarali smo i tome kako da unaprijedimo naš rad i našu zajedničku saradnju," istakao je beogradski gradonačelnik.

On je podsjetio da Beograd i Banja Luka već imaju dugu tradiciju prijateljstva i saradnje, tako da je ovo samo početak dalje i djelotvorne saradnje dva bliska grada, koja su, kako je rekao, povezana u svakom pogledu.

"Pominjali smo i skorašnju manifestaciju „Kočićev zbor“, koja će se dešavati kako u Banjoj Luci tako i u Beogradu, i to je samo jedan od zajedničkih poslova koji  nam predstoji. Svakako, dotakli smo se i problema koje imamo u radu i načina njihovog rješavanja," rekao je gradonačelnik Beograda.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник