Novi vid komunikacije  

"Građanska patrola" rješava komunalne probleme u Banjaluci

  • 19.10.2018. 19:28

“Građanska patrola” je zaživjela u Banjaluci. 3200 prijava govori o ažurnosti Banjalučana. Građani svakodnevno fotografišu sve što im smeta i rado dijele s Gradskom upravom komunalne probleme u njihovim naseljima. Oštećeni putevi, neispravna javna rasvjeta, pogrešno parkiranje, samo su neki od problema na koje građani upozoravaju. Iz Gradske uprave kažu, nakon pristizanja poruke, čine sve da preduzmu potrebne korake.

“Mi imamo različite kanale i nivoe komunikacije sa građanima. Ovo je jedan od novijih načina, da tako kažem, komunikacije i za sada mislim da je opravdao svoje postojanje, jer je veoma jednostavan za primjenu. Služba u Gradskoj upravi koja je operater prvog nivoa i koja prima sve te pristigle prijave je upravo Odsjek za saradnju sa građanima Kancelarija za građane, koja zatim, na dnevnom nivou, znači imamo dnevnu ažurnost, sve to distribuira i šalje ka nadležnim službama koje će izlaskom na teren, ili na drugi način utvrditi, o ćemu se radi i preduzeti daljnje korake na rješavanju uočenog problema,” rekla je Nikolina Račić, šef odsjeka za saradnju sa građanima Kancelarije za građane

Preko tri hiljade građana koristi ovu aplikaciju, a za samo par mjeseci postojanja, olakšala im je svakodnevni život. Iz grada na Vrbasu kažu, aplikacija je više nego korisna.

“Super stvar da postoji, da je olakšalo svima pristup, da iznesu, u stvari, svoje probleme. Lakše nego odlaziti negdje i prijavljivati, posebno o nekim sitnicama.”
“Svakako korisna stvar i mislim da pomaže, na neki način, većoj društvenoj odgovornosti, da tako kažem i bljoj komunikaciji, nadam se i boljem budućem ponašanju građana ovoga grada,” kažu građani Banjaluke.

“Građanska patrola” je besplatna aplikacija koju svaki Banjalučanin može preuzeti na svoj pametni telefon. Ne zahtjeva registraciju korisnika, niti prosljeđuje lične podatke. Da ovo komunikaciju građana i gradskih službi čini efikasnijom, tvrde iz Grada. Kažu, ovo je način da se uočene komunalne nepravilnosti rješavaju zajedničkim snagama.