Rješavanje decenijskog problema

Grade se trotoar i biciklistička staza u Zalužanima

  • 05.10.2018. 16:45

Građevinci su jutros počeli izgradnju trotoara i biciklističke staze u dužini od jednog kilometra uz centralnu saobraćajnicu u Zalužanima, u okviru projekta vrijednog 650 hiljada KM. Dio ovog projekta ovoh dana već je uspješno realizovan u dijelu ovog naselja, za što je iz gradskog budžeta izdvojeno 250 hiljada KM.

Prema projektu, na čiju se realizaciju čeka već decenijama, pješačka i biciklistička staza uz centralnu i najfrekventniju saobraćajnicu u Zalužanima biće sagrađena na dionici od tržnog centra "Hiperkort" do Grmečke ulice, uz desnu stranu saobraćajnice.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je jutros obišao gradilište, naglasio je da se trotoar gradi na zahtjev mještana Zalužana, koji to traže već godinama.

"Ovo je dio velikog posla koji je započet prije par mjeseci, na drugom potezu u Ulici puta srpskih branilaca. Na ovoj, novoj trasi se gradi trotoar, oborinska kanalizacija, biciklistička staza i zeleni pojas", rekao je Radojičić i dodao da se sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena posredstvom Ministarstva poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede, u okviru programa oporavka od posljedica poplava.

Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, pješačka staza će biti širine jedan i po metar, a biciklistička staza širine jedan metar. U Odjeljenju ističu da će izgradnjom ove staze biti znatano povećana bezbjednost pješaka koji se u velikom broju kreću ovom frekventnom saobraćajnicom, uz koju se nalazi veliki broj poslovnih i stambenih objekata.

Radivoje Šušnjar, predsjednika Savjeta Mjesne zajadenice Zalužani, rekao je će izgradnja trotoara  u ovom naselju mnogo značiti svim građanima ovog naselja.

"Do sada, pješaci su bili prinuđeni da se kreću saobraćajnicom, dovodeći se u veliki rizik. Drago nam što je Gradska uprava imala sluha za naše zahtjeve i što ćemo izgradnjom ove staze ovaj problem konačno ostaviti iza nas", rekao je Šušnjar.

 
U međuvremenu, završena je i izgradnja trotoara na lokaciju u blizini pruge u Zalužanima. Na toj dionici, izgrađena je pješačka i biciklistička staza u dužini od 180 metara. Pješčka staza je širine 1,5 metar, biciklistička staza jedan metar, a izgrađena je i oborinska kanalizacija na lijevoj i desnoj strani kolovoza u dužini od 360 metara. Izgradnjom ovog dijela trotoara spojen je postojeći trotoar u Ulici Nenada Kostića (koji povezuje OŠ "Jovan Dučić" sa centrom naselja) sa regionalnim putem i postojećim autobuskim stajalištima. Istovremeno, izgradnjom i rekonstrukcijom stepeništa, uređen je prilaz do društvenog doma i mjesne zajednice u Zalužanima.

 
 

Тагови: