Gost centralnih vijesti ATV: Igor Radojičić

20:51, 10.08.2019.
Izvor: ATV
Gost centralnih vijesti Alternativne televizije bio je gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Radojičić je izjavio je da bi sanacija zemljišta u Poslovnoj zoni "Incel" u Banjaluci mogla potrajati nekoliko godina, kao i da nadležni organi treba da utvrde odgovornost nekadašnjih, ali i sadašnjih poslovnih subjekata u ovoj zoni.

Radojičić je potvrdio da dosadašnji uzorci, uzeti u Poslovnoj zoni "Incel", a odnose se na podzemne vode, nisu pokazali veće koncentracije zagađenja piralenom i teškim metalima od dozvoljenih. 

On je najavio nastavak uzorkovanja i pripreme plana sanacije zemljišta, koja bi mogla potrajati i nekoliko godina. 

"U pitanju je najkompleksniji posao, jer nema sličnog primjera ni u Republici Srpskoj, ni u BiH, ali ni u zemljama u okruženju", rekao je Radojičić za Alternativnu televiziju. 

On je istakao da su posredstvom Razvojnog programa UN i Vlade Švedske obezijeđena sredstva za dalje istraživanje, a da jedan tim trenutno uvrđuje činjenice kako bi utvrdio površinu, količinu i stepen zagađenja u "Incelu", te preporučio način sanacije, što je vrlo obiman posao. 

"Uništavanje zemljišta zagađenog piralenom vrši se u postrojenjima gdje se spaljuje na 1.200 stepeni Celzijusovih, a ovdje tih postrojenja nema. To znači da bi možda i stotine hiljade kubika zemlje trebalo voziti, na primjer u NJemačku, na uništavanje, što je jako skupo, a drugi način je adekvatno pakovanje i bezbjedno skladištenje ove zemlje", kaže Radojičić. 

Radojičić je istakao da je na policiji i tužilaštvu da utvrdi odgovornost poslovnih subjekata koji su nekada djelovali ili djeluju u ovoj poslovnoj zoni. 

Prema njegovim riječima, državni organi moraju imati čvrst stav pri utvrđivanju odgovornosti onih koji su eventualno ugrozili zdravlje ljudi, prekršili nešto iz ekološke dozvole koju su dobili, pa takvima treba čak i uskratiti dozvolu za rad. 

"U ovom momentu imamo više od 50 mjerenja, a riječ je o 800.000 metara kvadratnih samo unutar poslovne zone, što znači da je potrebno nekoliko hiljada mjerenja, koja koštaju po 1.000 KM", rekao je Radojičić i dodao da je dobro što do sada nisu pronađene štetne koncentracije piralena u zemljištu. 

On je istakao da će uskoro Banjaluka, kao pilot lokalna zajednica, početi nekoliko besplatnih sveobuhvatnih preventivnih zdravstvenih pregleda na najtipičnija oboljenja od raka da bi se na vrijeme moglo spriječiti i preventivno djelovati i unaprijediti zdravlje stanovništva. 

Gradonačelnik Banjaluke je pojasnio da je riječ o projektu koji nije vezan za Poslovnu zonu "Incel" i piralen, nego će određene najrizičnije starosne kategorije stanovništva biti pozivane na besplatne preventivne zdravstvene preglede.