Sto godina od završetka Prvog svjetskog rata

Godišnjica svjetske pobjede obilježena i u Banjaluci

  • 11.11.2018. 19:04

Godišnjica završetka rata obilježena je i u Banjaluci. Navršeno je stotinu godina od kada je završen Prvi svjetski rat u kome je 15 miliona ljudi dalo život a 20 miliona bilo ranjeno. 

Oni ne smiju biti zaboravljeni i njima se zauvijek mora odavati počast poručeno je i nakon polaganja vijenaca na spomenik žrtvama takozvanog veleizdajničkog procesa na groblju "Sveti Pantelija" u Banjaluci. 

“Najveće žrtve shodno broju stanovnika dala je Srbija, jer je Srbija bila uslovljena austrougarskim ultimatumom, da je bila povezana sa sarajevskim atentatom koji j bio povod Prvog svjetskog rata i naravno par uslova od 10, nije mogla da ispuni zato što bi to ponizilo jedan suverenitet države kakva je bila Srbija”, rekao je Milenko Savanović ministar rada i boračko invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske

Riječ je o velikom ratu čiji je rezultat nova karta Evrope poručeno je sa pomena ali i ratu u kome je stradalo najviše vojnika i civila. Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić napominje da je, u odnosu na broj stanovnika, Srbija imala najviše žrtava. 

“Podsetiću da je Srbija iz rata izašla sa 28% manje sanovništva nego što je u rat ušla ovo je dan koji je presudno važan u istoriji civilizacije kojoj pripadamo jer je 11.11, potpisano primirje u I svjetskom ratu”, kaže Nikolić.

Sile Antante potpisale su primirje sa Njemačkom 11. novembra 1918. godine u 11.00 časova i to  u željezničkom vagonu kod Francuskog grada Kompijena i time okončale Prvi svjetski rat. Ovaj datum se obilježava kao državni praznik u mnogim savezničkim zemljama. 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић