Popularne destinacije

Gdje Banjalučani najčešće ljetuju?

  • 01.07.2018. 19:50

Kad se podvuče crta, četvoročlanoj porodici za ljetovanje trebaju dvije prosječne plate koje se, na odmoru, potroše za, u prosjeku, sedam dana. Spas je ponijeti namirnice i kuhati u apartmanima, da se pojede štogod kašikom jer je ishrana u restoranima prilično skupa. 

Ali nije problem Banjalučani sa kojima smo razgovarali o ljetovanju i troškovima. Kažu da se, najčešće, odlučuju za Hrvatsku, jer je najbliža. Ali, ove godine je skuplja nego prošle. 

"Generalno mogu reći i to je evidentno, da su cijene u Hrvatskoj dosta skuplje u odnosu na prošlu godinu. Samo da vam kažem podatak, cijene ove godine u jeku sezone su iste kao prošle godine u martu kad je bio taj neki “first minute”. Što se tiče Crne Gore najam apartmana je ostao isti", kaže Dragana Damjanić, turistička agencija "Euroline travel".

To je i najvažnije, uz nešto niže cijene vanpasionske ponude u Crnoj Gori su prihvatljivije nego u Hrvatskoj, kažu Banjalučani. Kad podvuku crtu, opet im je, uz nešto duže putovanje, isplativije do Crne Gore. 

I ove godine je aktuelna šala sa društvenih mreža, ''Prošle godine nisam išao u Grčku na more a ove godine neću u Tursku, čisto da malo promijenim''. Međutim, interesa za dalje destinacije, pogotovo za Tursku, itekako ima. 

"Poslije Hrvatske najzastupljenija destinacija je Turska. Naravno tome je doprinio i napokon čarter let iz Banjaluke koji imamo za grad Antaliju", kaže Aleksandar Pravdić, iz turističke organizacije "Nova". 

Prva dva čarter leta sa Mahovljana su popunjena. Odletjelo je oko 300 ljudi a aranžmani su, okvirno, oko 700 evra po osobi. U turističkim agencijama kažu da ima interesa i za dalje destinacije, poput Zanzibara i Maldiva.

Тагови: