Ekonomski fakultet u Banjaluci energetski saniran do kraja godine

  • 30.10.2020. 18:34

Ekonomski fakultet u Banjaluci će do kraja godine biti u potpunosti utopljen - poručila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, nakon posjete ovoj obrazovnoj ustanovi. Izdvojeno je 700.000 maraka, a prvo na redu za sanaciju je bilo grijanje.

"Zbog jako lošeg grijanja u kompletnom ovom kompleksu - računajući i Ekonomski i Pravni fakultet, jer kapacitet te podstanice i dotrajale mreže nije bio dovoljan da mogu da se griju, i mogu reći, pušteno je grijanje. Grijanje će biti daleko bolje nego što je bilo prethodnih godina", kaže Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Postoje dodatni zahvati koje moraju da se urade na krovu, objašnjava dekan fakulteta. Dodaje da se problemi koje saniraju vuku već duže vrijeme, a dolazili su do izražaja hladnim danima.

"Očekujemo da će zamjena stolarije biti završena do kraja godine, zato što moramo da poštujemo pravila u smislu zaštite od širenja virusa, tako da izvođači ulaze u prostor kad studenti tu nisu, dakle neradnim danom, onda radimo dezinfekcije poslije toga", kaže Milenko Krajišnik, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

Vlada Republike Srpske je ove godine izdvojila više od 120 miliona maraka za razvoj visokog obrazovanja. Prema resornom ministru, ulaganja su i veća ako se uračunaju projekti energetske efikasnosti. U planu je sanacija Tehnološkog fakulteta u Zvorniku, kao i Mašinskog i Pravnog fakulteta u Banjaluci.

"To su sve infrastrukturni projekti i realizacija koja je pred nama će učiniti svakako da visoko obrazovanje u Republici Srpskoj dobije još jedan snažniji zamah kroz obezbjeđenje boljih uslova za naše studente i naše akademsko osoblje.", kaže Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Ministarka Golić je podsjetila da su u prethodnom periodu energetski sanirani Fakultet likovne umjetnosti u Istočnom Sarajevu i Fakultet za poslovne studije u Trebinju, a utopljen je i Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија