Zoran Talić

Ekološke radionice poput "Zaštite Vrbasa" uklapaju se u razvoj grada

  • 23.05.2019. 15:24

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić, rekao je da se ekološke radionice poput „Zaštita Vrbasa“ uklapaju u pravcu razvoja grada koji treba da postane „zeleni grad“. 

,,Grad Banjaluka ima određene programe u pogledu Vrbasa, kada je u pitanju njegova buduća zaštita sa ekološkog aspekta. Sam koncept uklapa se u strategiju razvoja grada, jer u jednom od naših strateških opredjeljenja jeste i „Green City“ odnosno koncept zelenog grada gdje je dosta pažnje posvećeno uvođenje određenih normativa kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovakve radionice treba podržati jer svi današnji učesnici su i više nego dobrodošli da se razija taj koncept u stretegiji grada“ rekao je Talić koji je prisustvovao radionici organizovanoj povodom dana Nezavisnog univerziteta Banjaluka, fakulteta za ekologiju.
 
Ekološka radionica učenika srednjih škola organizovana je sa ciljem očuvanja vode i vodnih resursa te podizanja svijesti kod učenika o zaštiti voda kao i uključivanje u to što više mladih ljudi.  

„Očuvanje vodotoka je definitivno prioritet u svijetu i veliki izazov. Evropska komisija pokušava kroz razne direktive i nove politike da uvodi programe kojima bi se pomoglo rijekama sa ciljem povratka balansa u vodotocima. Ključno je da precizno prepoznamo problematiku i da radimo na njenom otklanjanju“  rekla je Slobodanka Pavlović, dekan Nezavisnog univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da su se u okviru radionice "Zaštite Vrbasa" mogla čuti različita mišljenja i stavovi učesnika koji su dali svoj lični doprinos o bitnosti očuvanja rijeke Vrbas.

„Ovo je nastavak projekta zaštite Vrbasa. Na kreativan način mi prezentujemo naše radove i ideje o zaštiti biodiverziteta Vrbasa od kojih bi se neki, nadam se, mogli i primjeniti“ rekla je Teodora Gavrić, učenica gimnazije.

Osim srednjoškolaca, na radionici su učestvovali i studenti, profesori, predstavnici sportskih klubova koje svoje aktivnosti provode na vodi i pored vode, kao i organizacije koje se direktno vezuju za zaštitu životne sredine i zaštitu voda. Radionica je održana u „Vrbas kampu“ u Rekavicama.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)