Zoran Talić

Ekološke radionice poput "Zaštite Vrbasa" uklapaju se u razvoj grada

15:24, 23.05.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić, rekao je da se ekološke radionice poput „Zaštita Vrbasa“ uklapaju u pravcu razvoja grada koji treba da postane „zeleni grad“. 

,,Grad Banjaluka ima određene programe u pogledu Vrbasa, kada je u pitanju njegova buduća zaštita sa ekološkog aspekta. Sam koncept uklapa se u strategiju razvoja grada, jer u jednom od naših strateških opredjeljenja jeste i „Green City“ odnosno koncept zelenog grada gdje je dosta pažnje posvećeno uvođenje određenih normativa kada je u pitanju zaštita životne sredine. Ovakve radionice treba podržati jer svi današnji učesnici su i više nego dobrodošli da se razija taj koncept u stretegiji grada“ rekao je Talić koji je prisustvovao radionici organizovanoj povodom dana Nezavisnog univerziteta Banjaluka, fakulteta za ekologiju.
 
Ekološka radionica učenika srednjih škola organizovana je sa ciljem očuvanja vode i vodnih resursa te podizanja svijesti kod učenika o zaštiti voda kao i uključivanje u to što više mladih ljudi.  

„Očuvanje vodotoka je definitivno prioritet u svijetu i veliki izazov. Evropska komisija pokušava kroz razne direktive i nove politike da uvodi programe kojima bi se pomoglo rijekama sa ciljem povratka balansa u vodotocima. Ključno je da precizno prepoznamo problematiku i da radimo na njenom otklanjanju“  rekla je Slobodanka Pavlović, dekan Nezavisnog univerziteta u Banjaluci.

Ona je navela da su se u okviru radionice "Zaštite Vrbasa" mogla čuti različita mišljenja i stavovi učesnika koji su dali svoj lični doprinos o bitnosti očuvanja rijeke Vrbas.

„Ovo je nastavak projekta zaštite Vrbasa. Na kreativan način mi prezentujemo naše radove i ideje o zaštiti biodiverziteta Vrbasa od kojih bi se neki, nadam se, mogli i primjeniti“ rekla je Teodora Gavrić, učenica gimnazije.

Osim srednjoškolaca, na radionici su učestvovali i studenti, profesori, predstavnici sportskih klubova koje svoje aktivnosti provode na vodi i pored vode, kao i organizacije koje se direktno vezuju za zaštitu životne sredine i zaštitu voda. Radionica je održana u „Vrbas kampu“ u Rekavicama.