"Eko toplane" Banjaluka uspješno završile poslovnu godinu

  • 02.07.2020. 17:09

Uspješna poslovna godina je iza "Eko toplana" Banjaluka. Ostvaren je rast dobiti. U poređenju s ranijim sezonama napravljen je značajan pomak.

Tamo se uveliko spremaju za novu sezonu. Nabavlja se energent, sanira se distributivna mreža, a u toku je i redovan godišnji remont proizvodnih postrojenja. 

"Što se tiče energenta, nabavka ide planiranom dinamikom, trenutno do sad imamo oko 30 odsto energenta obezbjeđenog i smatramo da ćemo do početka sezone imati onoliko koliko smo planirali, odnosno, spremno ćemo ući u sezonu. Što se tiče sanacije mreže, krenuli smo i sa tim aktivnostima i sa godišnjim remontom. Ove godine smo te aktivnosti malo pomjerili, krenuli smo 15 dana kasnije zbog vanredne situacije i problema sa pandemijom, ali za sada sve aktivnosti idu po planu", rekao je Aleksandar Marić, predsjednik Upravnog odbora "Eko toplana" Banjaluka.

Posljedice pandemije osjećaju se u poslovanju "Eko toplana". Uticao je virus korona na smanjenje prihoda i povećanje rashoda, a negativano se odrazio i na likvidnost. U martu, prvom mjesecu pandemije, prilivi po osnovu naplate potraživanja bili su za 30 odsto manji u odnosu na plan. 

"Naša procjena je negdje da je taj negativan uticaj do sada oko milion i 200 hiljada KM, što je značajan udar na poslovanje. Ali evo, ono što je dobro, pored svega toga, uspjeli smo uspješno da privedemo sezonu grijanja kraju. Nije bilo prekida u proizvodnji i isporuci toplotne energije i ono čime smo posebno zadovoljni nismo imali, na svu sreću, zaraženih slučajeva radnika, tako da ni po tom pitanju nije bilo problema", istakao je Marić.

Distributivna mreža je najveći izazov u poslovanju "Eko toplana". U proteklih nekoliko decenija nije se dovoljno investiralo u nju. Uprkos lošem stanju, lani nije bilo većih problema. Ipak, u "Eko toplanama" kažu, postoje korisnici koji zbog takve mreže imaju lošiji kvalitet grijanja. Poručuju, ne mogu biti apsolutno zadovoljni dok god ima takvih korisnika, ali uvjeravaju da ulažu maksimalne napore kako bi ove probleme otklonili i u predstojećim sezonama svim korisnicima obezbijedili potreban kvalitet toplotne energije.