Banjaluka

"Eko Toplana": Kvalitet grijanja poboljšan, isporuka toplotne energije protiče uredno

  • 31.01.2020. 17:20

Prošlo je više od polovine grijne sezone 2019/2020 i do sada proizvodnja i isporuka toplotne energije protiču uredno, kažu u Eko toplanama Banja Luka. Redovne analize pokazuju da je u odnosu na protekle sezone kvalitet grijanja poboljšan, što je, kažu u upravi preduzeća, rezultat sanacije distributivne mreže koja je urađena u periodu prije ove sezone.

"Proizvodnja i isporuka toplotne energije se odvija bez nekih većih problema. Imamo stabilen izvore, stabilnu proizvodnju. Naravno, najveći izazov je stanje distributivne mreže, ali naše ekipe su stalno na terenu i svaki kvar nastojimo da rješimo u što kraćem vremenskom periodu", kaže Aleksandar Marić, predsjednik Upravnog odbora Eko toplana.

Redovna godišnja anketa o zadovoljstvu korisnika usluge, u 2019. godini pokazala je da je prosječna ocjena zadovoljstva korisnika 4,05, na skali ocjena od 1 do 5, kažu u Eko Toplanama. Tokom protekla tri mjeseca, broj opravdanih reklamacija na kvalitet grijanja, u odnosu na isti period u prošloj sezoni, smanjen je za 18 odsto, dok su gubici toplotne energije na distributivnoj mreži smanjeni za 7 odsto, kažu u ovom preduzeću.

"Ono šo su nam dali naši korisnici da su zadovoljni, da je većina zadovoljna i imamo inforamcije d aje ova sezona uspješnija od prošle i od sezona u prethodnim godinama", izjavio je Marić.

Energent za grijnu sezonu obezbijeđen je na domaćem tržištu, i u potpunosti je plaćen sopstvenim sredstvima, bez finansijske pomoći javnih institucija, što je pokazatelj samoodrživosti i funkcionalnosti Eko toplana kao privrednog društva. Sistem daljinskog grijanja u potpunosti je funkcionisao na drvnu sječku, bez potrošnje mazuta, kažu u Eko toplanama Banja Luka.

Cijene grijanja u ovoj sezoni za sve korisnike ostal su iste, uprkos značajnom povećanju cijena električne energije u septembru prošle godine za industrijske potrošače, pa samim tim i za Eko toplane. U toku su završne pripreme plana investicija u distributivnu mrežu za period od maja do septembra ove godine, kako bi se dodatno poboljšao kvalitet isporuke toplotne energije, a samim tim i zadovoljstvo korisnika podiglo na viši nivo.