Banjaluka

Dvije kule na Kastelu u novom ruhu, za nastavak rekonstrukcije fali novca

  • 12.09.2018. 19:34

Rekonstrukcija dvije kule na samom ulazu u banjalučki Katel su završene. Uloženo je 150 hiljada maraka i rađeno je kroz dvije faze. Sa obnovom Kastela trebalo bi da se nastavi, ali za sada novca nema.

"Zavisno od sredstava nastavićemo u narednim godinama, nažalost donatorskih sredtsva i nekih drugih nema na rasolaganju tako da moramo da radimo sami", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Razlog više da se sa obnovom Kastela požuri jeste i to što se tokom ljeta tu dešavaju brojni događaji, svjesni su i u Gradskoj upravi. Kažu riječ je o spomeniku od neprocjenjive vrijednosti ne samo zbog arhitektonskih karakteristika, nego jer je riječ o vrhunskom načinu građenja i projektovanja za taj period.

"Ovo što mi ovdje imamo to je nešto što ovaj grad i regijon vezuje, narazvijenije države i načine građenja tog perioda, to nam je veza sa svetom iz tog doba", istakao je Ivan Rašković, gradski arhitekta.  

Iako će Banjaluka pričekati još na rekonstrukciju Kastela, na Banskom dvoru se radi punom parom. Krov je završen, a naredna etapa je fasada, stolarija i vanjsko uređenje. Na proljeće bi trebalo sve da bude potpuno završeno.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)