Draško Stanivuković uvrijedio osobe sa invaliditetom

  • 12.01.2021. 16:39

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković uvrijedio je i ponizio osobe sa invaliditetom - tako Stanivukovićevu izjavu "jesam zauzet ali nisam oduzet" - komentarišu aktivisti za prava osoba sa invaliditetom, osobe sa invaliditetom i mnogi drugi korisnici društvenih mreža.

Komentar je naišao na osudu na društvenim mrežama - naročito kod osoba sa invaliditetom, koji su od Stanivukovića tražili javno izvinjenje.

"Zamoliću gradonačelnika Banjaluke da se za ovu izjavu javno izvini svim osobama sa invaliditetom jer je na najružniji način uvrijedio kategoriju ljudi za koje se "bori", očito kao i za sve drugo što je radio - isključivo zarad samopromocije".

Aktivisti za prava osoba sa invaliditetom su takođe zgroženi istupom banjalučkog gradonačelnika. Ana Kotur Erkić, pravnica i aktivistkinja, kaža da joj smeta lična nekultura Stanivukovića, koja dozvoljava da kafanski, kolokvijalni govor završi u javnom prostoru - bez svijesti o posljedicama.

"Mene posebno zabrinjava što politički krug istomišljenika oko gospodina Stanivukovića koji ima susreta sa invaliditetom, koji vrlo dobro zna koliko je teško izboriti pravo na jednakost u svim aspektima života, ne samo u aspektu socijale koju gospodin Stanivuković stalno u svojim istupima potencira, zapravo izabrao da ćuti i ne odgovori na ovakve izjave", rekla je Ana Kotur Erkić, pravnica i aktivistkinja za prava osoba sa invaliditetom.

Kotur Erikćeva podsjeća da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju s preprekama u ostvarivanju prava na seksualno i reproduktivno zdravlje, a samim tim i prava na porodicu. Naglašava da je strašno da osobe sa invaliditetom preispituju da li mogu da ostvare svoja osnovna ljudska prava zato što je neko sebi uzeo za pravo da u javnom prostoru iznese takav stav.

Stanivuković se danas nije oglašavao po ovom pitanju. Javno izvinjenje je, bar za sada, izostalo.