Dom zdravlja ide u novi režim rada: Rast broja zaraženih ukida usluge za redovne pacijente

  • 17.03.2021. 10:13

Ako se nastavi ovakav rast broja zaraženih od virusa korona Dom zdravlja Banjaluka će od ponedeljka morati ugasiti ili redukovati pojedine usluge za redovne pacijente koji nisu hitni i životno ugroženi.

Poručila je to direkotrica ove ustanove Nevena Todorović i dodala će ih na taj korak primorati trenutna epidemiloška situacija u Banjaluci, koja za sada ne pokazuje znake poboljšanja.

"Ostavićemo najkritičnije tačke da rade u punom obimu: službu porodične medicine, hitnu pomoć, pedijatriju, laboratoriju, rentgen, Higijensko epidemiološku službu, ARI i Kovid ambulante. To mora raditi u punom kapacitetu. Za ostale službe ćemo morati redukovati način rada. Načelnici svih službi će morati predložiti, koji pacijenti su prioritet i te usluge se moraju raditi, druge usluge će biti prolongirane, a sve u skladu sa specifičnostima njihovog posla. Već smo otkazali akciju preventivnih pregleda građana, koje smo nakon duže pauze nedavno ponovo bili pokrenuli, a razmišljamo da isto uradimo i sa sistematskim pregledima budućih prvačića. Kolege koje su zadužene za taj dio posla za sada uspjevaju da sprovedu sistematske preglede za upis u školu, ali ako ovim tempom nastavi da raste broj zaraženih, vidjećemo šta ćemo dalje preduzimati", kazala je ona i naglasila da kroz planirane redukcije sigurno neće biti oštećene osetljive kategorije građana kao ni građani kojima je potrebna hitna i neodložna zdravstvena zaštita.

Za danas je zakazana sjednica gradskog Štaba za vanredne situacije i Todorović je rekla da će gradonačelniku dostaviti plan ponovne reorganizacije ove ustanove, koji previđa da se svi raspoloživi kapaciteti stavljaju u borbu protiv korone.

Objasnila je da je nagli porast zaraženih na više frontova stvorio pritisak na ovu ustanovu.

"Situacija je gotovo teža nego u novembru prošle godine, kada je isto došlo do ozbiljnog povećanja broja zaraženih. Problem je što sada imamo daleko veći broj oboljelih sa težom kliničkom slikom što nas dovodi u drugačiju situaciju. Kada pacijenti imaju težu kliničku sliku veći broj njih dolazi kod doktora, češće dolaze na preglede i kada se potvrdi da su pozitivni, a ako nisu smješteni na kliniku UKC RS, oni svakodnevno dolaze u našu kovid ambulantu u Docu da prime infuzuju, koktel vitamina te dobiju druge potrebne lijekove, jer se ovi pacijenti ne mogu liječiti samostalno u kućnim uslovima", kazala je Todorović i naglasila da su u ponedjeljak imali oko 130 pregleda u kovid ambulanti u Docu, što kaže zahtjeva veliki napor osoblja ove ustanove.

Dodala je da je povećan i priliv pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i temperaturom. Samo u ponedjeljak su u ARI ambulantama na pedijatriji, u hitnoj pomoći, te službi porodične medicine imali preko 500 ovakvih pregleda.

Todorović naglašava da im drugi veliki problem predstvalja odsustvo velikog broja medicinskih radnika zato što su zaraženi ili u izolaciji zbog rizičnih kontakata te zato što su oboljeli članovi njihovih porodica.

"U protekloj sedmici zbog bolesti ili izolacije oko 11 odsto medicinskih radnika je bilo odsutno sa posla, s tim da taj broj svakodnevno raste, jer mi na dnevnoj osnovi dobijamo informacije da su pojedine kolege pozitivne na virus korona", precizirala je ona.

Dodala je da na različite načine pokušavaju nadoknaditi nedostatak kadrova preraspodjelom osoblja iz svih organizaciono jedinica ustanove.

"Zavod "Dr Miroslav Zotović" nam je prošle godine poslao radiološke tehničare kao ispomoć i opet smo tražiti njihovu pomoć. Pisali smo ponovo "Zotoviću" da nam pošalju radiološke tehničare, jer naši su pozitivni ili u izolaciji i proces rada je otežan. Tako da se nadamo da će i ovaj put doći kolege da rade dok su naši zaposleni odsutni, u protivnom bi sve pacijente sumnjive i pozitivne na virus korona morali slati na RTG pluća na UKC Republike Srpske, što bi njih dodatno opteretilo, a oni već sada imaju dovoljno posla", precizirala je ona.

Zbog svega toga postavlja se pitanje dokle će banjalučki zdravstveni radnici izdržati ovakav pritisak?

"Kolege su izmorene, mi smo već više od jedne godine, bez pauze, na prvoj liniji borbe protiv virusa korona. U ovom momentu je teško reći koliko ćemo moći izdržati ovakav tempo. Zdravstveni radnici uvijek daju posljednje atome snage i vremena, sve dok mogu oni rade i liječe građane", rekla je ona i dodala da će vrijeme pred nama najbolje odgovoriti na to pitanje.

Todorović smatra da je ključnu ulogu u pogoršanju epidmiloške situacije ima stav građana.

"Mislim da su građani u novembru prošle godine ozbijnije shvatali situaciju. Sada su građani, pogotovo oni mlađe životne dobi, nekako opušteniji. Stigla je vakcina i svi mislimo da je virus pod kontrolom, a nažalost nije. Mi radimo vakcinaciju naših radnika te korisnika i zaposlenih u domovima za starija lica i taj posao planiramo završiti za nekoliko dana", navela je ona.