Dom zdravlja Banjaluka: "Tendenciozno i zlonamjerno se plasiraju neistine"

  • 11.04.2021. 15:53

Na osnovu fotografija zapuštenog toaleta koje je objavio odbornik Ivan Begić, a koje se tiču jednog od mokrih čvorova u zgradi Poliklinike u Banjaluci, iz banjalučkog Doma zdravlja su saopštili da se radi o prostoriji koja nije u upotrebi.

Fotografije prostorije koje su se našle na nekim od elektronskih medija i na pojedinim društvenim mrežama, označavaju prostoriju koja već duži niz godina nije u upotrebi te je tako i bila obilježena – rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.

Oni su istakli da se prostorija tog toaleta nalazi u podrumu objekta Poliklinike u dijelu koji zajedno koriste JZU “Dom zdravlja” i Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske.

– U tom dijelu jedan sanitarni čvor koristi zaposlenik u objektu Poliklinike koji je lice sa invaliditetom koje koristi motorna kolica te se na osnovu toga, ulazna vrata u pomenuti sklop mokrih čvorova i ne zaključavaju. Na tim vratima ne postoji oznaka da prostorije služe kao toalet za pacijente, jer pacijenti te mokre čvorove i ne koriste- naglasili su u banjalučkom Domu zdravlja.

– Kako izgledaju mokri čvorovi za pacijente Doma zdravlja u objektu Poliklinika dostavljamo na uvid kroz stvarne fotografije – poručuju iz banjalučkog Doma zdravlja.

Oni su istakli da je Dom zdravlja Banjaluka u oktobru mjesecu prošle godine dostavio gradu Banjaluka obrasce za sljedeće investicione projekte koji bi bili razmatrani prilikom izrade Plana kapitalnih investicija.

– Nabavka digitalnog rendgen aparata; nabavka pokretnog digitalnog mamografa; proširenje usluge primarne zdravstvene zaštite u uslovima kućne njege; izgradnja novog objekta ambulante porodične medicine u mjesnoj zajednici Dragočaj; sanacija i adaptacija prostora ambulante u naselju Nova Varoš; sanacija mokrih čvorova, te sanacija elektro ormara i elektro mreže objekta Poliklinike; uvođenje centralne sterilizacije; obezbjeđenje prostora za potrebe voznog parka. Nadamo se da će Gradska uprava uvažiti neke od navedenih prijedloga – istakli su u Domu zdravlja Banjaluka.

Podsjetili su da je objekat Poliklinike izgrađen davne 1975.  godine.

– Obzirom da je prošao dug vremenski period od izgradnje objekta te je shodno tome došlo do oštećenja i koroziranja vodovodnih instalacija sanitarni čvorovi u objektu Poliklinike su u proteklom periodu renovirani više puta sredstvima JZU “Dom zdravlja” u Banjoj Luci zajedno sa ostalim korisnicima objekta (Zavod za medicinu rada i sporta Republike Srpske i Zavod za stomatologiju Republike Srpske) – kazali su u ovoj instituciji.

Napomenuli su da se toaleti u svim objektima ove ustanove, kako oni za pacijente tako i za osoblje, svakodnevno u više navrata čiste i održavaju, te da se njihova čistoća i urednost ne mogu dovesti u pitanje.

– Brigu o gore navednom vode naše pomoćne radnice po uputstvima o održavanju higijene koje su u proteklom periodu dale veliki doprinos, zajedno sa ostalim radnicima naše Ustanove, u kontinuitetu pružanja usluga pacijentima u vrijeme pandemije. Ovakvim objavama izaziva se revolt svih radnika JZU “Dom zdravlja” na kojima je najveći teret očuvanja zdravlja naših sugrađana u trenutnoj situaciji – navodi se u izjavi banjalučkog Doma zdravlja.

Oni su istakli da se tendenciozno i zlonamerno plasiraju ovakve neistine što može izazvati nezadovoljstvo kako radnika tako i pacijenata.

Тагови: