Očekuje se dolazak građana iz inostranstva

Dom zdravlja Banjaluka: Rad će biti drugačije organizovan

  • 16.03.2020. 07:51

Rad Doma zdravlja će biti drugačije organizovan, jer se u narednim danima očekuje dolazak većeg broja naših građana iz inostranstva koji će imati obavezu da se javljaju zdravstvenim ustanovama, navodi se na Fejsbuk stranici Grada Banjaluka.

Kako je navedeno, njihov prioritet je da moraju provoditi anketiranje lica koja su bila u kontaktu sa zaraženima, uz predlaganje kućne izolacije.

"Inače, po podacima Doma zdravlja, pod zdravstvenim nadzorom u Banjaluci trenutno se nalazi 750 osoba, koje su bile u konktaktu sa zaraženim licima", saopšteno je iz Gradske uprave.

Od danas ambulanta u Poliklinici služiće samo za pregled pacijenata koji su oboljeli od akutne respiratorne infekcije, za kompletno stanovništvo grada. I to samo onih, koji imaju povišenu temperaturu ili "stezanje" u grudima.

U ambulanti u Docu će se obavljati pregledi po nalogu Higijensko-epidemiološke službe ili doktora porodične medicine, za pacijente koji su bili u kontaktu sa licima koja su bila izložena virusu korona.

"Želimo da u kratkom periodu spriječimo širenje virusa kod većeg broja građana, da zaštitimo starija lica i rizične kategorije, kao i da onemogućimo širenje virusa među zdravstvenim radnicima jer bi se time ugrozilo pružanje zdravstvenih usluga", naglasila je direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović, poslije sinoćnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

Тагови: