Poliklinika

Dom zdravlja Banjaluka: Poziv na besplatne zdravstvene preglede

09:01, 23.02.2020.
Izvor: Srna
Dom zdravlja Banjaluka pozvao je Banjalučane, bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje, da obave preventivne preglede na Poliklinici, jer su besplatni, a utvrdiće i moguće rizike po njihovo zdravlje.

Preventivni zdravstveni pregledi pod nazivom "Za tvoje dobro" počeli su 1. februara i odnose se na stanovnike mjesnih zajednica Centar jedan i dva i Bulevar.

Direktor Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je Srni da se akcija fokusira na najrizičnija ili tipična oboljenja i to kardiovaskularna i maligna oboljenja.

"Radimo skrining na karcinome grlića materice, dojke, debelog crijeva i rektuma i prostate, te utvrđujemo faktore rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes melitus", pojasnila je Todorovićeva.

Ona je istakla da će svi pacijenti dobiti poziv iz ambulante porodične medicine da se odazovu na preglede, te moli i građane koji do sada nisu pozvani da se jave porodičnom ljekaru koji će utvrditi koje preglede treba da obave.

"Poučeni iskustvom iz prošlogodišnjeg ciklusa preventivnih pregleda gdje su nam neažurirani podaci o brojevima telefona i tačnom adresom prebivališta naših građana predstavljali veliki problem u pozivanju na preglede, apelujemo da se stanovnici jave svojim timovima porodične medicine i dostave validne podatke", dodala je Todorovićeva.

Akcija "Za tvoje dobro" počela je u oktobru prošle godine, a planirano je da tokom ove godine pregledima bude obuhvaćeno 27.000 stanovnika Banjaluke. Ova akcija traje do 1. juna.

Gradskim budžetom je za nastavak ove akcije planirano 600.000 KM.