Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: SM BiH u tehničkom mandatu ne može da predlaže budžet

  • 01.08.2019. 19:09

"Što je veći budžet BiH, manje su mogućnosti Republike Srpske", poručio je za ATV srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji zbog toga juče nije glasao "ZA". Na telefonskoj sjednici Predsjedništva BiH jedini je glasao protiv, pa je tako preglasan od druga dva člana.

Tako će budžet koji se usvaja u vremenu kada treba da bude formiran novi saziv Savjeta ministara BiH, pred komisiju za finansije, koja, kaže Dodik, ne postoji. Zatim će u Predstavnički dom koji praktično i ne funkcioniše, ali i ako tamo bude izlagasan, tvrdi, sigurno neće proći u Domu naroda.

"Kako misle da im prođu odluke u Domu naroda, neće im proći nijedna odluka iz principijelih razloga. Šta oni očekuju da će neko doći neko iz Evrope i nas natjerati da nešto odlučujemo?! Evo ja im kažem da nas neće niko natjerati i da neće proći ni jedan prijedlog koji dođe iz sadašnjeg Savjeta ministara ili od budućeg koji se bude formirao na taj način. To je naše legitimno pravo, a onda ćemo mi ovdje putem Skupštine, Vlade nastaviti našu političku borbu", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjendištva BiH. 

Ruke sigurno neće podići poslanici Srpskog kuluba u Parlamentarnoj skupštini BiH. Nenad Stevandić poručuje da neće proći nijedna odluka nakon preglasavanja srpskog člana Predsjedništva, niti ona koja nije u interesu Republike Srpske. 

"Oni u Predstvaničkom domu to takođe ne mogu da povuku po nekakvogm zakonu. Mogu da pokušaju, a u Domu naroda ne mogu nikako. Prema tome, da li rizikuju sa novim nacionalnim interesom ili ne, ja ne znam ali je činjenica da oni BiH vode u vrtlog novih kriza i da je na njima velika odgvoronost. A da im ta zaljubljenost u funkcije Saveza za promjene daje vjetar u leđa da se tako ponašaju", rekao je Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u PD PS BiH. 

Sigurno je da podrške neće biti ni od pet SNSD-eovih poslanika. Šef kluba Staša Košarac poručuje da se u BiH ne zna ko je vlast, a ko je opozicija. 

"Blokadu parlamentarne skupštine BiH čini SDA time što pokušava da ignoriše volju srpskog naroda. Naravno postoje različite faze za usvajanje budžeta u Parlamentarnoj skupštini BiH za to nisu stvorene prilike zato što nije jasno definisana struktura vlasti ko je vlast, a ko je opozicija. I naravno iz aspekta poslovnika u ovom trenutku je nemoguće raspravlajti o budžetu dok se ne definiše ko je vlast, a ko je opozicija", naglasio je Staša Košarac, čef Kuba poslanika SNSD-a u PD PS BiH. 

Da je odluka na Parlamentu, poručuje i ministar finasnija i trezora u tehničkom mandatu. Što se tiče Savjeta ministara, kaže, posao je završen. 

"Ministarstvo finansija je svoj posao oko proračuna završilo kad je usvojeno na Savjetu ministara od tada ima sedam mjeseci. Evo ja sam saznao iz medija da je on juče usvojen, juče na Predsjedništvu i za to pitanje ćete se morati obratiti Parlamentu jer je sljedeći korak Parlament", rekao je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu. 

Blokada BiH sigurno neće biti riješena daljim preglasavanjima izabranih predstavnika Srpske i insistiranjima na nepoštovanju izborne volje građana, poručuje poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak. Izvjesno je da će budžet BiH samo stajati u Parlamentu BiH, koji je u zastoju zbog blokade formiranja Savjeta ministara BiH. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.