Banjaluka

Dodatna pomoć za hraniteljske porodice

  • 28.09.2018. 14:08

Od iduće godine, grad Banja Luka pomagaće polazak djece u školu djece iz hraniteljskih porodica, po uzoru kako se to već radi sa mališanima iz višečlanih porodica, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić poslije današnjeg sastanka sa hraniteljskim porodica i predstavnicima Centra za socijalni rad.

Gradonačelnik Radojičić ukazao je da je udomljavanje djece u hraniteljskim porodicama u proteklom periodu dalo odlične rezultate, s obzirom na to da dosadašnja iskustva ukazuju da je ovaj vid zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja uspješniji i socijalno prihvaljiviji model u odnosu na tradicionalno smještanje u domove za nezbrinutu djecu.

 
Tokom današnjeg sastanka, Radojičić je najavio da će grad Banja Luka od iduće godine pomagati hraniteljske porodice na način što će snositi troškove polaska mališana u školu, nabavkom potrebnih udžbenika i školskog pribora.

-Ovo je mali trošak za gradski budžet, a veliki za ove ljude obavljaju izuzetno humanu misiju – rekao je Radojičić i dodao da je moguće da će, kao simboličan znak podrške, od iduće godine ove porodice pomoći i tako što bi Grad plaćao troškove mjesečnih karata za autobuski prevoz za djecu iz hraniteljskih porodica.

Prema podacima Centra za socijalni rad, u Banjoj Luci trenutno ima 48 hraniteljskih porodica kojima je povjeren odgoj i briga za 64 djece, od beba od nekoliko mjeseci do već punoljetnih mladića i djevojaka.

Tokom sastanka, predstavnici Centra za socijalni rad ukazali su da je ovaj vid zbrinjavanja djece dao izuzetne rezultate i da su neke od hraniteljskih porodica u godinama iza nas odgojile i do dvadesetoro djece, od kojih su mnogi izrasli u uspješne mlade ljude.

Predstavnici Centra pozvali su sve naše sugrađane, koji imaju želju da se bave hraniteljstvom, da ih kontaktiraju i zamole za informacije o ovom, humanom programu kako bi dali svoj doprinos da mališani bez roditeljskog staranja odrastaju u zdravim i sretnim porodicama.
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)