Igor Radojičić

Dobro je da rastu plate, ali to će uticati na smanjenje prihoda grada

  • 26.06.2018. 13:32

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je neusmnjivo dobra stvar da se ide na povećanje primanja, da rastu plate, ali je izrazio zabrinutost zbog smanjenja prihoda na lokalnom nivou.

On je rekao da nove mjere Vlade Republike Srpske koje predviđaju povećanje neoporezivog dijela dohotka za lokalne zajednice u Srpskoj istovremeno znači oko 20 miliona KM prihoda manje na godišnjem nivou. 

Radojičić je rekao novinarima u Banjaluci da su planovi Vlade predstavljeni na današnjem sastanku premijera Srpske Željke Cvijanović sa predstavnicima Saveza opština i gradova Republike Srpske. 

"Nesumnjivo je dobra stvar da se ide na povećanje primanja, da rastu plate. Kratkoročni efekat na lokalnom nivou je smanjenje prihoda. Ja sam jutros izrazio zabrinutost u razgovorima sa predstavnicima Vlade, jer je naša kalkulacija za ovu godinu da bi to značilo pad prihoda u gradu za više od dva miliona KM", naveo je Radojičić. 

On je rekao da će grad morati izvršiti novi obračun ako takvi akti budu usvojeni i da je moguće da će se neki od započetih projekata morati "zakočiti" ili će se sačekati sa njima da se ne bi ušlo u deficit. 

Radojičić smatra da grad ne smije ulaziti u stvaranje finansijskih obaveza za koje nema obezbijeđena sredstva. 

"Dugoročno gledano, vjerovatno bi ta mjera trebala donijeti povećanje prihoda po drugim osnovama, povećanu potrošnju i povećan rast od PDV-a, ali kratkoročno gledano znači manje prihoda za lokalne zajednice", ističe Radojičić. 

On je rekao da nije bio u prilici, zbog današnje sjedice Skupštine grada, da ostane do kraja na sastanku u Vladi i da čuje da li su doneseni neki zaključci. 

Radojičić kaže da je u ovom momentu nemoguće reći koji će projekti morati biti zaustavljeni ako budu usvojeni ovi zakoni. 

"Usvojili smo rebalans budžeta kojim smo predvidjeli niz novih projekata. Sad treba ponovo sjesti i računati, jer ove mjere nisu bile najavljene, znači nismo imali ranije saznanja da će doći do promjena u poreskoj politici", rekao je Radojičić. 
 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.