Direktor UKC-a

Đajić: Obnavljamo prostor u nekadašnjoj hirurgiji

  • 17.03.2020. 18:45

U toku je obnova nekadašnje hirurgije i pulmologije u Banjaluci kako bi se u tim prostorijama, ukoliko bude bilo potrebe, mogli smjestiti pacijenti zaraženi virusom korona. Nabavljena su i četiri nova respiratora za najugroženije pacijente, tako da ih je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske trenutno 50. 

"Postoje tri grupe pacijenata. Prva grupa su oni koji su pozitivni a nemaju simptome, oni idu u kućni liječenje i karantin. Druga grupa pacijenata, oni će biti smješteni u ovim prostorijama ovdje, to su pacijenti koji su pozitivni, dokazano pozitivni i imaju simptome malaksalost, temperaturu, suhi kašalj i tako dalje. Treća grupa su ovi najugroženiji, oni će biti smješteni na adaptiranom drugom spratu Klinike za infektivne bolesti gdje smo postavili respiratore", kaže generalni direktor UKC-a, Vlado Đajić.

Imamo dovoljno smještajnih kapaciteta, respiratora, medicinskih radnika i zaštitne opreme tako da ćemo na ovaj veliki izazov odgovoriti na najbolji način, kaže Đajić. U toku je i adaptacija prostora za ginekološke preglede porodilja zaraženih virusom korona, ako ih bude, i hirurške sale za carski rez.

"Mi već danas završavamo prvu hiruršku salu za oboljele pacijente od korona virusa. Večeras završavamo građevinske radove, sutra ubacujemo opremu i bićemo spremni za ginekološke pacijente, odnosno za trudnice koje su pozitivne, da možemo da završimo porod carskim rezom na lokaciji gdje nema drugih pacijenata", kaže Đajić.

Ne manjka ni testova na virus koronu, nove zalihe stigle su na UKC. Ispred Kliničkog centra postavljeni su kontejneri za trijažu u kojima će se pacijentima pružiti odgovarajući zdravstveni pregledi. Cilj je da se zaštite pacijenti uz objektu ali i medicinski radnici a mogućnost širenja virusa svede na minimum. 

U ovim objektima obavljaće se trijaža pacijenata, razgovori i pregledi, nakon čega će ih medicinski radnici, po potrebi, dalje proslijeđivati u Urgentni centar ili u Kliniku za zarazne bolesti. 

Iz UKC-a apeluju na pacijente da u narednom periodu ne dolaze u Klinički centar bez prijeke potrebe. Apeluju i na građane da ako imaju spoznaju da je neko došao iz inostranstva, odnosno zaraženog područja, a da ne poštuje mjere samoizolacije, to prijave nadležnim institucijama.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.